Za ohranitev sadovnjakov

Sorica – Tradicionalna prireditev
Sadovi sadovnjaka tokrat ni potekala en dan tako kot v preteklih letih,
pač pa je prerasla v tridnevno dogajanje. Še posebej pestro je bilo v
nedeljo, na zadnji dan, ko so pripravili etnografski del prireditve, v
sklopu katere so obiskovalcem prikazali sajenje jablane, cepljenje
drevesa, tresenje in pobiranje jabolk, pa tudi rezanje krhljev in
pripravo sadja za sušenje. »Včasih je suho sadje za vsako družino imelo
velik pomen, otroci so ga dobili ob redkih priložnostih, na primer za
Miklavža. Danes je bistveno manj cenjeno,« je med ‘krhljanjem’
ugotavljala Jožica Kačar. Temu je sledil prikaz sušenja sadja v 120 let
stari sušilnici Pajštubi, ki jo na kmetiji pr’ Šimanu uporabljajo še
danes, pokazali so tudi mletje sadja s kamnom, na star način so stiskali
mošt ter kuhali žganje in terjak iz bezgovih jagod, ki so ga včasih
uporabljali za zdravljenje prehladov.
 
»Čeprav vaški sadovnjaki
marsikje izgubljajo pomen, sem vesel, da se v Sorici ne krčijo. Trgovci
nam ponujajo lepo sadje, ki pa ni tako zdravo kot naša domača jabolka in
hruške,« je poudaril Marijan Peternelj, predsednik
Turističnega društva Sorica, ki organizira Sadove sadovnjaka. Na velik
pomen vaških sadovnjakov je na sobotnem predavanju o ekološki predelavi
sadja opozoril tudi dr. Janez Hribar, profesor z biotehniške fakultete.
 
V
Sorici je bilo sicer pestro ves konec tedna. Poleg že omenjenega so
organizatorji pripravili prvo srečanje ljudskih pevcev in godcev,
otroško delavnico priprave sadja za sušenje v stari sušilnici, kulturni
program, veselico z Besniškim kvintetom, v gostilni Podrošt so
predvajali filma Od oranja do kruha in Kosci avtorja Janeza Habjana,
predstavili pa so tudi novo sprehajalno pot v Košto, hribček nad Sp.
Sorico.

 
 

Vir: Gorenjski glas

Objavil/a: Brigita Primc

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook