Zanimivosti objavil

Za tartufe pripravljeni tudi ubijati

Na jugovzhodu Francije, natančneje v predelu Grignan se zaradi vrtoglavih cen, ki jih dosegajo tartufi, soočajo z valom kriminala, ki je svoj vrhunec dosegel tik pred božičem. Na tem območju namreč gojijo kar 80 odstotkov vseh črnih tartufov v Franciji.Gojenje tartufov je postalo za mnoge okoliške kmetije v času krize, ki pesti vinogradnike in vinarje nepogrešljiv vir zaslužka. Luksuzna gomoljika je bila namreč povod za umor.Dan pred božičnim večerom se je 32-letni Laurent Rambaud iz doline reke Rone odločil, da bo tokrat »nepovabljenca« pričakoval kar osebno. S seboj je vzel puško, kajti jasna noč osvetljena z mesečino je bila idealna za krajo. Tat 42-letni Ernest Pardo iz sosednje vasi se ni pustil čakati. S seboj je prinesel pripomoček za izkop tartufov. Prvi strel da zadene v nogo, drugi pa v glavo. Pardo, ki je bil po poklicu zdravstveni reševalec je umrl zaradi tartufa vrednega 800 evrov za kilogram.

Naslednji dan se je na ulicah Grignana zbralo okrog 200 ljudi in izkazali podporo pridelovalcu tartufov. »Ta stvar se je morala zgoditi, kajti tatovi dandanes delujejo nekaznovano,« dogodek je sprožil veliko polemik. »Skoraj ni noči, da ne bi pridelovalci dežurali na plantažah. Po desetletju čakanja, da pridejo do gomolja nekateri v eni sami noči uničijo vse!« Plantaže tartufov so sicer v Franciji skoraj edini vir tartufov, saj so divji tartufi v tej državi skoraj popolnoma izginili.

Kradejo celo pse
Pomanjkanje teh cenjenih gomoljev ter posledično vse višje cene, ki znašajo že od 800 do 1000 evrov za kilogram, so vzrok za vedno več zločinov. Prihaja do kraj tartufov s plantaž, ropov prodajalcev ter celo kraj najboljših psov, s katerimi iskalci najdejo tartufe.

Nasilni tatovi uničujejo nasade
Zaradi težav, s katerimi se soočajo kmetje, ki pridelujejo tartufe, je tudi javnost bolj naklonjena “morilcu” kot tatu. “Mogoče bodo oblasti zdaj vendarle ugotovile, da je to resen problem,” je dejal Jean-Charles Savignac, predsednik Francoskega združenja pridelovalcev tartufov. “Kmetje tartufe iščejo s pomočjo psov, ki najdejo zrele tartufe, ti tatovi pa prekopljejo celotno plantažo in uničijo pridelek za več let vnaprej,” je pojasnil.

Po nekaterih navedbah naj bi bil ukraden kar vsak tretji tartuf, ki ga prodajo na francoskem trgu.

Vir:
http://www.siol.net/trendi/kulinarika/novice/2011/01/francoski_tartufi_umor.aspx
http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2010-12-23/tartufo-151654.shtml?uuid=AYfKJAuC

Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Za tartufe pripravljeni tudi ubijati

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook