Zanimivosti objavil

Zabaione ali vinski šodo

Sladka, lahka, penasta, poživljajoča in okusna sladica, ki prija predvsem tudi v poletnih dneh ali pa kot nedeljski družinski užitek po kosilu. Seveda govorimo o zabaionu. Še preden se lotimo recepta napravimo korak nazaj in odgovorimo na nekaj preprostih vprašanj. Od kje prihaja, kdo je izumil recept in kaj sploh pomeni zabaione?

Čeprav so vprašanja preprosta so odgovori vse prej kot to. V nekaterih primerih so celo sporni! To se dogajai vsakokrat, ko imamo opravka z mojstrovinami italijanske kuhinje, saj si nešteto regij preprosto pripisuje očetovstvo.

Najbolj razširjena verzija pravi, da je zabaione izumil frančiškanski menih po imenu Pasquale de Baylon (1540-1592), ki je prispel v Torino. Recept naj bi odkril po naključju,  in ga postopoma izpopolnil skoraj do matematične formule: 1+2+2+1 (rumenjak+žlici sladkorja+jajčna lupina marsale+jajčna lupina tople vode). Svojim spokornicam je priporočal naj sladico pripravljajo tako otrokom kot možem. Ni znano ali je bil prav zaradi penaste kreme leta 1680 posvečen pod imenom San Bajon.

In kaj pravijo na to prebivalci Emilije? Kot vse kaže se na verzijo iz Torina požvižgajo in z razlago postrežejo nekako tako. Kapetan Emiliano Giovanni Baglioni se je s svojimi možmi okrog leta 1500 utaboril v bližini Reggio Emilije. S seboj je imel malo ali nič živeža in kot je bilo v navadi v tistem času je svoje vojake razposlal ropat okoliške kmetije. »Žetev« pa je bila mizerna: nekaj jajc, nekaj zelišč, malo sladkorja in vino. Ker ni vedel kaj napraviti je vse skupaj zmešal in pripravek ponudil vojakom namesto običajne juhe. Nič drugega niza dodati, samo to, da je »zmes« postala uspešnica!Preprosti ljudje so kapetana imenovali Zvan Bajòun.Tako se je rodila kremna sladica sprva z imenom Zambajoun, nato Zabajone nazadje še Zabaglione.

To pa še ni vse! Najstarejša verzija recepta prihaja iz Mantove, zapisal pa jo je sam dvorski kuhar družine Gonzaga. Recept gre nekako tako: 6 svežih jajc, 1,5 funta sladkorja v prahu, 6 unč belega vina. Vse skupaj dobro stepemo. V skledi najprej stopimo 2 unči masla, dodamo zmes in premešamo. Vse skupaj damo na ogenj spodaj in zgoraj. Po želji se lahko doda četrtino cimeta. Za močnejšo različico: 2 unči mletih olupljenih pistacij namakamo v vinu, katerega uporabimo za pripravo zabaiona. Ta je odličen za lovce, ki se prvi odpravijo na lov in v slučaju, da se »zgubijo« so dobri do večera! Lahko uporabimo tudi pinjolino mleko. Za vse, ki okrevajo in nimajo moči se zabaione naredi iz semen melone.

Tudi Benečaniimajo svojo verzijo, ki pravi, da se je v 17. stoletju uživalo sladko kremo, katera naj bi prišla iz Dalmacije, v dialektu imenovane Zabaja.Vendar še starejši zapiski pričajo o podobni kremi iz leta 1533. Na dvoru  Katarine Medičejske naj bi bila dobro znana in razširjena različica, katero so ponujali v »ledeni« obliki.

Verjetno ne bo nikdar dokazano kdo ima prav. In ker so vsi viri tako zelo prepričljivi je najbolje, da si različico izberete kar sami!

Zdaj pa še klasičen recept stare babice. Zabaione se pripravlja na banjomariji (dvojna posoda). Z metlico stepamo dokler ne postane lahka pena. Zabaione se ponudi k sladoledom, nekaterim suhim piškotom ali tortam.

Sestavine:

1 rumenjak (na osebo)

1 žlica sladkorja (za vsak rumenjak)

2 jajčni lupini marsale (italijansko desertno vino)

Nasvet:Jajčna lupina oziroma polovička lupine enega jajca je v tem primeru merska enota (npr. ml). Na 3 žlice sladkorja odvzamemo 1 jajčno lupino marsale. Namesto marsale lahko uporabimo tudi drugo desertno vino.

Priprava:

V posodo damo rumenjake in sladkor. Posoda naj ima debelejše dno in ročaj, da jo bomo lažje držali. Rumenjake in sladkor z metlico (ali električnim mešalnikom) penasto umešamo da zmes naraste in postane gladka. Ko zmes dobi svetlo rumeno barvo počasi dodamo še marsalo. Mešamo ves čas, da zmes v celoti absorbira vino. Posodo nato postavimo v večjo z 1/3 vroče vode (banjomarija) in kuhamo na nizkem ognju (voda ne sme vreti!). Mešamo še 10-15 minut dokler se ne zgosti.Zabaione postrežemo topel ali hladen. V drugem primeru občasno mešamo dokler se ne ohladi, da se vino ne usede na dno.

Martina Vodopivec

Viri:
http://it.wikipedia.org/wiki/Zabajone
http://ricette.giallozafferano.it/Zabaione.html

 

 

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook