Vrtnarstvo objavil

Začnemo z vrtnimi opravili

Če imate vrt, potem ste v sezoni prav gotovo  trdo delali in sedaj lahko uživate v polni shrambi vložene zelenjave in sadja, morda ste kaj od naštetega tudi pospravili v skrinjo ali pa posušili za čaj ali kompote. Zimski čas je čas, ko mora zemlja počiti in se pripraviti  na novo sezono in ker dela na vrtu ni veliko, je dobro, da ta čas izkoristimo predvsem zato, da naredimo podrobni načrt.

Lotimo se torej načrtovanja setve za zelenjavni vrt. Moramo premisliti, kakšne rastline smo gojili v preteklem letu in kje, ter nov načrt prilagoditi pravilom kolobarjenja, pa tudi tako, da se bodo rastline kar najbolje ujemale med seboj. Vsekakor se vse rastline med seboj ne prenašajo najbolje, nekatere pa potrebujejo za najboljšo rast prav določeno „sosedo“ na gredici. Če je vreme ugodno, lahko že v začetku leta premečemo naš kompost, poskrbimo pa tudi za semena in gnojila. Tekati v zadnjem hipu po trgovinah nikdar ni prav uspešno, zato na to mislimo že toliko prej, preglejmo pa tudi orodje in ga, če je potrebno, popravimo ali pa nadomestimo z novim.

Grede, s katerih smo pobrali pozno zelenjavo, je treba prelopatati, kar pa je še vendarle ostalo od zelenjave (por, brstični ohrovt in radič) pa pobiramo po potrebi. Grede, ki so še zasedene zavarujemo pred mrazom s šoto, folijo ali pa kar s smrečjem. Tudi za zelišča je dobro, da se pripravimo z zalogo semen in lončkov za sejanje. V sadovnjaku se lahko lotimo presajanja starejših dreves, če je zemlja globoko zmrznjena, lahko pa pomladimo tudi leskove grme, kosmulje in ribez. Če pade sneg, otresimo veje dreves, da se ne polomijo, pripravimo pa tudi cepiče, ki jih hranimo na hladnem. Ves čas seveda pregledujemo sadje, ki ga imamo shranjenega v kleti in sproti odstranimo slabe plodove.

V februarju lahko že začnemo s prvim delom na vrtu, kar je dobrodošla sprememba po zimskem zadrževanju v toplih hišah. Če je vreme primerno, torej toplejše, se lahko pripravi topla greda – torej jo pokrijmo in jo v sončnih dneh ogrevajmo in po nekaj toplih dneh že lahko sejemo zgodnjo solato. Na okna namestimo korita, v katera lahko sejemo paradižnik in paprike, ter seveda feferone.  V lončke lahko že posejemo tudi zelišča, vrtnice zunaj pa so že pripravljene na obrezovanje.

Počasi se lahko že v začetku leta  pripravimo na novo sezono, ker le dobro pripravljeni lahko dosežemo na vrtu kar največju uspeh. Sicer pa, če z veseljem vrtnarite, najverjetneje že kar težko čakate, da se boste lahko vrnili k vrtnim opravilom. (Vir: www.slonep.net/vrt-in-okolica/vrtna-opravila/).

N.P.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook