Zanimivosti objavil

Zadrževalnik Vogršček še ne bo poln

Vogršček že dolgo ni več pravo jezero. Gladina vode v zadrževalniku Vogršček, ki namaka polja in sadovnjake v spodnji Vipavski dolini, je že četrto leto globoko pod črtami. Namakanje polj in sadovnjakov pod njim sicer omogoča, vendar ni optimalno. Nižji tlak v ceveh je neugoden zlasti pri oroševanju sadovnjakov, ko tem grozi pozeba.  V poletnem času pa na pol prazen Vogršček kmetom ne omogoča namakanja kakršnega bi potrebovali. Kmetje na pomanjkljivosti zadrževalnika opozarjajo že dlje časa, vendar se njihovim klicem na pomoč do sedaj s konkretnimi rešitvami (razen z obljubami) ni odzval še nihče.

Konec avgusta letos je na srečanju s predstavniki kmetov, stroke in županov Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje zagotovil, da bo država jeseni 2013 celovito sanirala opremo na pregradi zadrževalnika za približno 2,5 milijona evrov. To jesen pa naj bi se pričela najbolj nujna dela.

Leto se počasi bliža h koncu, pri umetnem jezeru pa je še vse po starem. Na kmetijskem ministrstvu zagotavljajo, da bodo obljube izpolnjene. »Pripravili smo program dokončanja interventnih vzdrževalnih del in sanacije zadrževalnika Vogršček za zagotavljanje varnega in zanesljivega obratovanja. Sanacija je predvidena za prihodnjo jesen, interventna dela se bodo izvedla predvidoma v letu 2012«.

Denar za interventna in predhodna pripravljalna dela je zagotovljen, obljubljajo na ministrstvu. Dela po vsej verjetnosti pričela potem, ko bodo odpravili posledice zadnjega močnega deževja. Najprej je predvideno nadzorovano izpraznjene jezera, nato pa pregled hidromehanske opreme na pregradi, drugih objektov in naprav. Sanirali bodo podor na levem bregu, opravili remont ventilov ter zatesnili namakalno cev, ki vodi skozi pregrado. Ravno ta cev naj bi puščala in so pred leti znižali gladino Vogrščka in jo zdaj ohranjajo šest do sedem metrov nižjo od najvišje možne.

Po končanju najbolj nujnih del, naj bi jezero napolnili do vrha vse do konca leta  2013, ko bi se pričela celovita sanacija. Tako je bilo sprva napovedano na srečanju avgusta.  A kot kaže na ministrstvu zdaj pravijo drugače. »Gladina vode za pregrado bo lahko dosegla najvišjo raven po sanaciji. To pa pomeni, da bodo kmetje na to morali čakati še leto dni in tudi kaj več«

Vir:

Primorske novice, 13. november 2012

 Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook