Vrtnarstvo objavil

Žajbelj – zelišče nesmrtnosti

Znan rek srednjeveških zdravnikov se glasi: »Cur moriatur homo, cui Salvia crescit in horto?« (Kako lahko umre človek, v čigar vrtu raste žajbelj?).

Žajbelj (lat Salvia officinalis) – že samo ime rastline je živ dokaz vrlin, katere so mu priznati že stari Rimljani. Beseda salvia izhaja iz latinske besede salvs, kar pomeni zdrav oz. zdravje.

Stari Grki so ga imenovali »zelišče nesmrtnosti«, med starimi Egipčani je slovel kot eliksir življenja, v starem Rimu pa je užival velik ugled kot dragocena zdravilna rastlina. Rimljani so ga nabirali v posebnem obredu, brez kovinskega orodja, oblečeni v bele tunike, z golimi in skrbno umitimi nogami.

Najverjetneje je v 6. stoletju prišel v Srednjo Evropo preko Alp v prtljagi benediktinskih menihov. Od takrat so ga vzgajali na samostanskih vrtovih. Gojenje žajblja pa naj bi se razširilo tudi po zaslugi Karla Velikega. Čeprav je žajbelj sredozemska rastlina se je glas o zdravilnih učinkih ponesel tudi v angleško govoreče dežele. Eden od starih angleških pregovorov pravi: »He that would live for aye, Must eat Sage in the month of May« (Kdor želi živeti dolgo mora jesti žajbelj v mesecu maju).

Žajbelj v zdravilstvu

Žajbelj sodi v družino ustnatic (Lamiaceae). Je močno razvejan vednozeleni grm, ki izvira iz sredozemskih dežel, uspeva pa tudi drugod v Evropi. Ima sivozelene klobučevinaste liste. Cveti od zgodnje pomladi v svetlo modrih, svetlo vijoličastih in rožnatih barvah. Listi vsebujejo številne zdravilne snovi – čreslovine, triterpene in eterično olje, v katerem so tujon, kafra in cineol.

Zaradi vseh teh zdravilnih sestavin se žajbelj velikokrat uporablja kot naravno zdravilo pri prebavnih motnjah (driska, zaprtost, napihnjenost in napenjanje), vnetju dlesni, ustne in žrelne sluznice,  za zdravljenje ustnih razjed in preprečevanje krvavenja dlesni, preprečevanje pretiranega znojenja, pretirane živčnosti ali hormonskega delovanja, razkuževanje ran in razjed na koži in zniževanje ravni sladkorja v krvi.

Žajbelj pa je tudi naravni kozmetični preparat za čiščenje kože in za nego las. Še posebej blagodejno vpliva na aknasto in problematično kožo. Žajbelj lase krepi, obnavlja in pospešuje njihovo rast. Poznan pa je kot sredstvo za potemnitev las.

Uporaba v kuhinji

Listi posušeni ali sveži, so dobra začimba zlasti za mesne in ribje jedi. Dodajamo ga lahko tudi juham iz stročnic, krompirja, enolončnicam, raznim omakam in prelivom. Dober sloves je pridobil tudi v kisu, sirnih namazih in maslu. Skratka vsestranska začimba, ki jo odlikuje močan okus. Uporabni so tudi cvetovi, ki jih potresemo po raznih solatah.

Nasveti za gojenje

Žajbelj dobro uspeva tako na soncu kot v senci. Močno poletno sonce ga lahko požge, zato rastline posajene v loncih lahko v obdobju pripeke postavimo v polsenco. Dobro se počuti kot samostojna rastlina ali v skupini z drugimi zelišči, na okenski polici ali zunaj. Na prostem sadimo rastline v razdalji 30 cm.

Žajbelj ne zahteva veliko vode. Pozorni moramo biti le pri rastlinah katere gojimo v lončkih ali koritih, da prst ostane vedno nekoliko vlažna. Žajbel uspeva v rahlo peščeni in z apnencem bogati zemlji. Pri izbiri lončkov mora imeti prednost velikost le-tega in seveda ne pozabimo na debelo plast drenaže. Žajblja ne gnojimo.

OPOZORILO

Zaradi velike vsebnosti tujona (živčni strup), ki deluje na osrednje živčevje, dolgotrajno zdravljenje z žajbljem ni priporočljivo in ne sme trajati več kot tri tedne. Pri dolgotrajni uporabi ali prekomernih odmerkih lahko pride do občutka vročine in omotičnosti, pospešenega bitja srca in epileptičnih krčev. Uživanje žajblja je odsvetovano nosečnicam in doječim materam, izogibati se ga morajo tudi ljudje z epilepsijo. Po evropski zakonodaji je zgornja meja vsebnosti tujona v živilih aromatiziranih z žajbljem 25 mg/kg.

 

Vir:

http://it.wikipedia.org/wiki/Salvia_officinalis

http://www.elicriso.it/it/piante_medicinali/salvia/

http://www.summagallicana.it/lessico/s/salvia%20comune.htm

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook