Zanimivosti objavil

Zakaj je ta banana tako velika?

»Ne, to ni banana!« so mi odgovorili, ko sem vprašala po enem sadežu. Ha, pri nas je tako, da če ima obliko banane in je rumene barve, potem je to banana in ne glede na velikost. Ampak ni za vse tako. Povsod tam, kjer rasejo banane, rasejo tudi drugi sadeži, ki so njim podobni – Platane.

Če jih boste jedli surove, vas bodo v nekateri država, gledali s čudnim pogledom. Tako se je meni zgodilo v Kostariki. Rekli so, da sploh niso dobre surove. Ampak, izgledalo je, da jih še v življenju niso pokusili, ne da bi jo kuhali. Ker namreč, zrela platana ni prav nič slaba. Okus nekako spominja na banano, ampak to banana ni.

Za pripravo hrane se lahko uporablja zeleni sadež ali pa zrel.

Zrelega se običajno uporablja za sladice. Najbolj tipična karibska priprava zrelega platana je z rjavim sladkorjem. Najprej na maslu stopimo rjavi sladkor in potem v  tem naprej dušimo na tenke kolabrje narezan sadež. Zelenega pa lahko uporabljamo za kuhanje v enolončnici. Narežemo ga na kolobarje in ga takega v kosih tudi pustimo. Mogoče se vam zdi nesprejemljivo imeti kos »banane« na krožniku v enolončnici. Zagotovim vam, da poleg še ostalih karibskih vrst zelenjave, okus te »banane« prav prija. Moja najljubša jed pa so tako imenovani »patacones« ali »tostones«, odvisno od tega, v kateri latinski državi se nahajate. Gre za cvrte kose platana. Kako to naredimo? Vzamemo zelen sadeš, ga olupimo, narežemo na približno 1 cm debele kolobarje in damo cvret na vroče olje. Ko se kosi malce zmehčajo, jih odstranimo z olja in stisnemo. Najbolje, da na dve leseni deski damo polivinil in pritisnemo, kolikor lahko. Take kose še enkrat ocvremo in na koncu posolimo.

Kljub temu, da je ta hrana zaradi dvojnega cvrtja kalorična bomba, je ena izmed mojih najljubših prilog in jo tu doma prav pogrešam.

 

 

Kje uspeva?
Povsod tam, kjer rasejo banane. Torej, v tropskem in subtropskem podnebju. Na vprašanje, ali jo lahko gojimo v Sloveniji, vam lahko kar takoj odgovorim, da vam ne bi uspela. Če ne verjamete, bodite pozorni, koliko hiš ima na dvorišču banano? Torej, če boste želeli imeti te velike »banane« pred hišo, boste morali svoje domovanje premakniti kar za nekaj stopinj zemljepisne širine nižje od naše državice.

Ana Canzutti

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook