Zdravje objavil

Zanimiva Chia

Še nedolgo tega smo ljudje poznali več ali manj zgolj tisto, kar nam je raslo na pragu, sedaj pa je svet tako majhen, da nam je pri roki tako rekoč vse, kar zraste na zemlji in vedno so nam na voljo nove, še neznane rastline.
Ena izmed teh, ki so se pojavile pred kratkim je prav gotovo tudi Chia (Salvia hispanica L.) oziroma natančneje njena semena. Maji in Azteki so jih uporabljali kot enega ključnih virov hrane rastlinskega izvora, poleg koruze, fižola in amaranta. Chia naj bi bila celo tako visoko cenjena, da naj bi veljala več kot zlato in so z njo tako pogosto plačevali davke. Poleg vira energije pa je bila Chia uporabljana tudi kot sredstva za lajšanje bolečin v sklepih pa tudi vspodbujevalno sredstvo za nastajanje sline.

Chia semena danes pridobivajo na priljubljenosti zato, ker vsebujejo velik odstotek omega 3 maščobne kisline pa tudi drugih, za zdravje pomembnih maščobnih kislin, poleg tega pa imajo tudi visoko vsebnost vitaminov skupine B, mineralov in antioksidantov, ne vsebujejo pa glutena.

Ta semena so lahko prebavljiva, če jih namočimo v vodo pa ustvarijo nekakšno sluz, ki ugodno vpliva na prebavo in uravnavanje krvnega sladkorja, podaljšuje pa tudi občutek sitosti, kar je zelo dobrodošlo pri vseh dietah.  Chia semena pomagajo tudi pri čiščenju telesa in izboljšanju možganskih funkcij, denimo spomina), z visoko vsebnostjo antioksidantov pa zavirajo znake staranja in celo razvoj rakavih obolenj.

Vsekakor morate, kot vedno, preden začnete Chia semena uživati, prednosti in slabosti učinkovanja teh semen dodobra preučiti in se posvetovati s tistimi, ki to rastlino dobro poznajo. Saj veste, da previdnost ni nikoli odveč.

Vir:http://www.ekoslovenija.si/EKO_SLOVENIJA,,hrana/zdrava_prehrana&showNews=NEWSTURJXH912201114422&cPage=2
N.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook