Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – ANDROGA

Drsti se maja in junija v zelo mirni vodi in ob močnem čofotanju. Telo je sploščeno z visokim hrbtom, ki pa lahko naglo prehaja v majhno glavico. Oči ima dokaj velike, kar je zelo zanimivo. Hrbet je rjavo do temno zelene barve. Glava ima rdečkast ali vijoličast odsev. Trebuh pa je rahlo rdečkast. Androga je podobna ploščiču, se pa razlikujeta po velikem očesu. Zraste lahko do dolžine 30 cm, kar pomeni, da gre za srednje veliko ribo.

Naseljena je v srednji in severni Evropi, razen v nekaterih predelih Anglije. Na zahodu seže vse do Rokavskega preliva. Je družna načeloma talna riba, stoječih in počasi tekočih voda. Pri nas je ta riba dobro naseljena, predvsem pa na Štajerskem in v Pomurju.

To je riba, ki je zelo zanimiva za športni ribolov, predvsem v zgodnji pomladi. Lovimo jo z bolj kvalitetnim beličarskim priborom, manjšim plovcem in trnkom. Za vabo je priporočljivo, da vzamemo kruh ali deževnike. Prijem je izjemno močan, tako, da se plovček cel potopi. Ker ima visoko telo, je med utrujanjem zelo živahna. Njeno meso je zelo okusno, vendar je srtljivo.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook