Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – ASTRE IN SVETILKE

Na naših vrtovih se Astre nahajajo že kar nekaj časa, saj so jih cenili že v preteklosti. Na voljo imamo več kot 250 različnih vrst trajnic in enoletnic. Ime so dobile po grški besedi«aster«. Med seboj se tako razlikujejo, da bi jih morali razvrstiti v več različnih skupin, glede na čas cvetenja in glede na rastišče.

Najbolje uspevajo na sončni legi. Saditi jih moramo v vlažno in hladno zemljo, ki pa mora biti odcedna. V suhi zemlji ne uspeva dobro. Ne smemo pa jih saditi preveč skupaj, saj se zelo hitro razrastejo. Priporočljivo je, da jih na nekaj let malo redčimo. Visokih vrst nikakor ne sadimo tja, kjer piha močen veter, saj bi sicer potrebovale oporo. Visoke astre lahko pozno spomladi porežemo in jih skrajšamo za polovico.

Cvetijo v najrazličnejših barvah, zato so potrebne predvsem v jesenskem času. Pri nas gojimo predvsem križance. Nekatere sorte cvetijo po več tednov hkrati.

 

Svetilke so dolgo živeče, visoko rastoče trajnice, ki so namenjene za saditev v senčnih legah. Že pred leti so spadale v samostojen red. v naslednjem poglavju bodo opisane svetilke, ki so pripadale rodu Cimicifuga. Ta rod vsebuje več kot 28 različnih vrst, ki izvirajo iz predelov Severne Amerike, Evrope in Azije.

Rastejo v vlažnih gozdovih ter na gorskih travnikih. Predvsem pa ji ustrezajo senčne in polsenčne lege. Rastejo v vlažni in rahli humozni zemlji. Različne vrste cvetijo nekje od sredine poletja naprej. Na vrtovih načeloma sadimo tiste, ki cvetijo jeseni. Cvetovi so bele in kremne barve in imajo poseben vonj. Nekatere pa lahko celo malo zasmrdijo, nekatere pa imajo vonj celo po medu. Običajno imajo svetilke zelene liste.

 

Svetilke so trajnice, ki jih pri nas ne poznamo toliko. Bolj smo osredotočeni na astre, ki jih v pogostokrat sadimo na grobovih.

 

Vir: STRGAR,S : Sto trajnic na Slovenskem. 1.izdaja. Ljubljana : Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook