Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – BARBICA

Barbica je dveletnica ali trajnica, ki ima kratko življenjsko dobo.značilno za njo je, da zelo hitro raste. Ima rozeto nazobčenih svetlečih listov.  Zelo dobro prenese zmrzal. Ima malo kalorij in veliko železa, kalcija, vitamina C in provitamin A. Za solato so jo gojili že v 17. Stoletju. Danes je v Ameriki še vedno zelo priljubljena.

Raste na mokrih tleh, ki so vlažna. Poleti jo lahko posadimo pod drevo, tako, da je delno v senci. Razmnožujemo jih tako, da semena posejemo takoj, ko vidimo, da so se tla vsaj malo ogrela. Semena sejemo v korita sejalne posodice. Spomladi semena potrebujejo tri tedne, da vzklijejo, poleti pa vzklijejo že v dobrem tednu. Pred setvijo pa na mesto, kamor jih bomo posadili raztresemo preperel gnoj ali pa kompost. Nato pa to površino še prelopatimo.  V kolikor nastopijo vroče temperature in ni deževja dalj časa nam lahko gre ta rastlina v cvet. To je razlog, da jo moramo pogosto zalivati. Cvetne popke potrgamo takoj, ko se pojavijo.

Koledar oskrbe je sledeč:

  • POMLAD- posejemo semena
  • POLETJE- zalivamo, da rastline ne gredo v cvet
  • JESEN- zimski posevek posejemo na prosto, potem pa ga presadimo v toplo gredo
  • ZIMA- pobiramo pridelek ( iz tople grede )

Kakovost tega pridelka lahko povečamo tako, da to rastlino gojimo v neogrevanem rastlinjaku, topli gredi ali pod plastenjakom. Pridelke pobiramo po sedmih tednih, ko so rastline visoke 7 do 10 cm. Dokler se rastlina dovolj ne razraste, listov ne smemo preveč trgati. Glede bolezni jo lahko ogrožajo mladi bolhači.

Ta rastlina je idealen primer za sajenje v obrobe. Lahko jo gojimo med višjimi posevki. Uporabna pa je tudi v kulinariki, saj zelo dobro spada skupaj s solato in rižu. Lahko pa jo uporabimo tudi v sendviču ali kot razne vrste dekoracije.

Zanimiv pa je recept za ješprenovo solato z barbico in inčuni. Ješprenj skuhamo do mehkega in odcedimo, nato pa ga za nekaj časa postavimo na stran. Nato pripravimo preliv; olje in kis zmešamo s koprom in nato še začinimo. V drugi skledi zmešamo ješprenj z inčuni dodamo barbico in kumaro. Nato pa dodamo še preliv in jed dobro premešamo.

 

Vir: BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook