Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – BEKICA, PERUŠA IN TRSTIKOVEC

BEKICA

Bekica je okrasna in vedno zelena trava namenjena za rast na senčnih rastiščih. Prepoznavne so po belih laskih na listih in lepih pomladnih cvetovih. Razširjenih je okoli 80 vrst, katere pa rastejo po gozdovih, gorskih travnikih, v resavah in ob bregovih voda. Najbolje uspevajo na senčnih in polsenčnih legah v zmerno bogatih tleh, katera pa morajo vsebovati veliko organskih snovi. Je pa res, da prenesejo tudi malo sušnih pogojev. Načeloma so počasi rastoče, a dolgo živeče trave. Po vrtovih rasteta predvsem dve vrsti. Snežno bela bekica je vedno zelena in šopasta trava. Junija in julija se na cvetnih steblih razcvetijo rahla socvetja. Ta sorta lahko zraste do višine 60 cm. Uspeva na vlažnih tleh. Gozdna bekica je korenikasta trajnica, pri kateri so listi malo širši. So pa izjemno lepi saj se bleščijo. V višino zraste cca 40 cm. Lahko jo sadimo v vlažna ali pa tudi v suha tla. sadimo jih pod drevesa ali pod grmovnice.

PERUŠA

V naravi so razširjene samo tri vrste, ki rastejo po vlažnih gozdovih in ob potokih. Gre se torej za visoko praprot, ki uspeva v senci, v vlažnih ali pa v mokrih tleh. Pensilvanska peruša se razrašča s kratkimi rizomi. Je praprot, ki zelo hitro in pospešeno raste. Listi so suličasti in so svetlo zelene barve. Zrastejo do višine 1 metra. Raste po vlažnih gozdovih ali ob potokih v vzhodni Severni Ameriki. Navadna peruša pa je razširjena po srednji in severni Evropi in vzhodni Aziji. Ima namreč podzemno koreniko. Listi so dolgi in svetlo zeleni. V sušnih obdobjih obstaja možnost, da listi proti koncu poletja porjavijo. Ne smemo jo saditi na mesta, kjer piha veter. Peruša je izjemno lepa vrtna praprot, ki izjemno dobro uspevajo na vlažnih tleh.

TRSTIKOVEC

Trstikovec so izjemno lepe in privlačne okrasne trave. Prepoznavne so po lepi rasti in zanimiv listih. Razširjenih je okoli 20 vrst , ki rastejo v hribovitih in močvirnatih predelih vzhodne Azije in ponekod v Afriki. Vse sorte niso primerne za rast v vrtovih. Dobro uspevajo na sončnih legah, glede strukture zemlje pa niso preveč zahtevne. Rastejo tudi v polsenci, le, da bodo tam nekoliko manj cveteli. Trstikovec je šopasto rastoča trava. Visoke sorte jih lahko v jeseni malo povežemo, zato, da jih snega ne polomi in uniči. V vrtovih načeloma raste predvsem kitajski trstikovec. Teh sort je zelo veliko, ki pa se med seboj razlikujejo po višini, obliki rasti, po širini in po barvi cvetov in listov. Zrastejo lahko tudi do višine250 cm. Sadimo ga na cvetlično gredo, kjer naj ji družbo delajo ostale trajnice.

 

 

 

Vir: STRGAR,S : Sto trajnic na Slovenskem. 1.izdaja. Ljubljana : Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook