Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – BELUŠ

Beluš je trajnica, pri kateri uporabljamo mlade poganjke, ki jih režemo takoj, ko poženejo iz zemlje. Beluši veljajo za izbrano vrtnino, zato so tudi precej dragi. Jih je pa vredno gojiti, ker daje lahko ista rastlina pridelek 20 let in več. Vzgoja beluša zahteva veliko časa in potrpljenja.

Rastline lahko vzgojimo iz semena, vendar zato porabimo ogromno časa, včasih celo tri leta, da dobimo prvi pridelek. Najbolj ustaljen način je,da kupimo sadike, ki so lahko stare nekaj let. Priporočljivo pa je kupiti enoletne sadike, ker so cenejše in po presajanju zelo hitro razvijejo močan koreninski sistem. Sadike kupimo aprila, ko je najprimernejši čas za presajanje beluš uspeva v različnih zemljah, najustreznejša pa so nevtralna tla, ki dobro prepuščajo vodo, vendar na tej površini ne sme biti trajnega plevela.  Beluši najbolje uspevajo na sončnem mestu.

Presajamo po dežju, sadike pa pustimo zavite v papirju, dokler jih ne posadimo, da se ne izsušijo. Seme belušev posejemo na prosto marca ali v začetku aprila, na redko 1 do 2 cm globoko, 45 cm narazen. Ko rastline primemo jih redčimo na 15 cm. Na gredi ne sme biti nobenega plevela. Kadar je suho vreme moramo zalivati. Sadike posadimo na stalno mesto marca ali aprila naslednje leto. Če še eno leto rastejo na setvenici izločimo pestične ženske rastline s prašniki. Poganjke pobiramo šele tretje leto po saditvi. Količina pridelka pa je odvisna od rasti poganjkov. Režemo jih od konca aprila do konca junija. Ko so visoki od 12 do 15 cm jih porežemo. Za rezanje je najprimernejši poseben nož za beluše, ali pa navaden dobro nabrušen nož. Poganjke režemo s poševnim rezom 3 do 5 cm pod zemljo.

Od junija dalje moramo pustiti, da se razrastejo zeleni poganjki, kjer nastajajo hranila potrebna za rast poganjkov. Ko nadzemni poganjki porumenijo jih porežemo pri tleh. Zažgemo jih, ker so za kompost preveč oleseneli. Z grede odstranimo vse ostanke rastlin.

 

VIR: BIGGS,T. :  Pridelovanje vrtnin.  Ljubljana  :  Založba Kmečki glas, 1986

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook