Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – BOLEZENSKI ZNAKI KONJA

Zelo pomembno je, da svojega konja dobro poznamo in mu posvetimo veliko časa. Če se ponesreči nam mora biti jasno, da je bolan. Takrat moramo pravilno ukrepati. Če sami ne moremo rešiti težave si moramo poiskati pomoč. Priporočljivo je, da takrat pokličemo živinozdravnika.

Konj, ki je popolnoma zdrav stoji vzravnano in dobro spremlja dogajanje v okolici. Njegova dlaka je povsem gladka in poležana. Srčni utrip je takrat povsem enakomeren. Zdravega lahko vodimo v koraku in kasu naprej in v koraku vzvratno in na stran. V primeru, da ima vročino takrat načeloma ne je, to pa lahko pomeni, da pogreša svojega lastnika ali pa da hrana ni bila v redu. Vseskozi moramo konja dobro opazovati. Pomembno je, da dovolj zgodaj opazimo, da nekaj s njim ni v redu.

Za odločitev ali se nam zdi, da je bolan ali ne moramo uporabiti le svoj občutek. Če načeloma ne poležava cel dan in se enkrat to zgodi lahko vemo, da z njim nekaj ni v redu. Lahko pa za mnenje prosimo tudi koga drugega, ki ima nekaj znanja o konjih. Tudi ta oseba lahko poda svoje mnenje in je potem lahko odločitev malo lažja. Opazovati moramo subjektivno in dobro komunicirati s svojim konjem.

Če vročine pri konju ne opazimo takoj, lahko iz tega stanja preide v kašelj, majhno oteklino ali povečano toploto, kar pa je lahko znak poškodbe tetive. Vedno moramo misliti kaj se je z njim dogajalo prej in kaj se dogaja sedaj in kaj se lahko iz tega razvije. Vedno si ga moramo previdno in skrbno ogledati. Obisk živinozdravnika se priporoča, če ima vročino, močno drisko, poškodbe, otečene oči, prenizko temperaturo in je brez volje. Bolje živinozdravnika poklicati večkrat kot pa manjkrat, to naj bo pravilo vsakega lastnika te živali.

Posebno previdni pa moramo biti, če imamo v hlevu konja, ki ni naš. Tega ne poznamo toliko in lahko zato tudi kasneje zaznamo kakršnekoli spremembe ali poškodbe. Da zavarujemo sebe in konja je bolje, da ob nenavadnem obnašanju obvestimo oziroma pokličemo živinozdravnika.

Paničnim konjem načeloma ne moremo sami pomagati, saj obstaja velika verjetnost, da bo poškodoval tudi nas. Tudi tisti, ki so mirni se lahko ob naši pomoči razburijo, če nimamo pravega pristopa.

VIR: RUSBULDT. A. et.al. Moj konj je zbolel-kaj zdaj? 1. natis. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2009

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook