Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – BOLEZNI DIHAL KONJEV

Obstaja veliko vrst bolezni dihal, za katere lahko zboli konj. Zato je še toliko bolj pomembno, da svojega konja dobro poznamo in ga ob nenavadnem obnašanju takoj pregledamo. Poznamo akutne in kronične bolezni. Največkrat imajo bolezni dihalnih poti več vzrokov. Vsaki virusni okužbi sledi sekundarna bakterijska okužba. Nekatere okužbe se lahko prevesijo v kronično obliko. Bolezni dihal konjev pa lahko preprečimo tudi tako, da mu omogočimo dobro življenjske pogoje, dovolj svežega zraka in dovolj gibanja.

Nosni katar je bolezen, ki se kaže v nozdrveh. Gre se torej za draženje nosne sluznice v okviru dihalnih poti ali samostojno v zelo hladnem vremenu. Simptomi so sledeči: brezbarven nosni izcedek, draženje kože na robovih in je voden. Zaradi draženja je priporočljiva nega kože. V nekaj dneh se lahko ozdravi kot izolirano obolenje.

Pri krvavitvah iz nosu se pojavlja svetlo rdeč izcedek iz ene od nozdrvi. Simptomov je lahko več. V primeru, da je krvavitev močna in je kri svetlejše barve naj kri teče v vedro, da lahko tako ugotovimo količino krvi. Krvavitve moramo pazljivo spremljati in ugotasvljati kdaj se pojavljajo in kakšne barve je kri. V kolikor je krvavitev samo enkratna nam to ne povzroča prevelikih težav. V kolikor pa je krvavitev večkratna in je močna je prav, da pokličemo živinozdravnika, da nam pomaga rešiti problem. Smiselno pa je narediti tudi krvno sliko.

Spremembe na mehkem nebu in grlu moramo redno pregledovati in jih opazovati. Mehko nebo je lahko že od samega rojstva predolgo, pri čemer lahko pri dihanju prihaja do raznih šumenj. Simptomi so ti, da konj ne dobi dovolj zraka, pade ali se opoteče. Mehko nebo se pogostokrat samo umakne, lahko pa nam pomaga tudi samo to, da potegnemo jezik in glavo takrat potisnemo čim bolj naprej. Na tak način pride konj lahko do sape. Je pa res, da se lahko premiki mehkega neba tudi ponovijo. Če želimo to preprečiti moramo ustrezno spremeniti trening ali uzdo. V kolikor se težave ne umirijo lahko posežemo tudi po kirurškem posegu.

Znak za piskanje v grlu je ohromelost ene glasilke. Vzrok za to je poškodba avtonomnega živca, kateri oživčuje mišico. Simptomi so lahko šumi pri vdihu. Kljub temu takrat se konj takrat normalno obnaša. Če pa se njegova aktivnost zmanjša je prav, da posežemo po operaciji. Za zdravljenje pa lahko uporabimo tudi homeopatske pripravke.

Vnetje grla se kaže v vnetju sluznic zgornjih dihalnih poti in grla. Simptom je lahko trdovraten kašelj. Diagnozo lahko postavimo z endoskopskim pregledom. Vzroke odstranimo, pri čemer mora konj dovolj počivati in imeti dobre pogoje za življenje. Dobro je, če takrat okrepimo njegov imunski sistem. Pomaga pa lahko tudi inhaliranje.

V tem članku je bilo opisanih nekaj bolezni dihal za katere lahko konj zboli. Teh bolezni je še kar nekaj, vendar se vseh natančno ne, da opisati. Tukaj so bile navede le tiste glavne in tiste, ki se najbolj pogosto pojavijo.

VIR: RUSBULDT. A. et.al. Moj konj je zbolel-kaj zdaj? 1. natis. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2009

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook