Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – BOLEZNI JETER PRI KONJIH

V nadaljevanju bodo opisane bolezni, katere lahko nam in konjem povzročijo veliko težav. Zamašitev žrela je lahko nevarna zadeva. V kolikor konj prehitro je, se mu lahko kaj zatakne še preden pride sploh do želodca. Predvsem so nevarni koščki česna, breskove koščice in druge stvari, ki so sestavljene iz večjih koščkov. Žrelo ima namreč tri predele, kjer lahko pride tudi do zamašitve. Simptomi so ti, da se konji takrat ustrašijo in težko dihajo, zaradi česar se lahko začnejo potiti. Takrat moramo čim prej poklicati živinozdravnika, kateremu moramo že po telefonu opisati problem oziroma situacijo. Nato poskušamo skupaj z živinozdravnikom ugotoviti zakaj se sploh gre oziroma v čem je problem. Ena izmed rešitev je ta, da konjem dajemo hrano, ki je narezana bolj na drobno in niso preveliki kosi. Če pa je zadeva bolj zakomplicirana je potrebna tudi operacija. Če se gre za veliko zamašitev, se lahko kot posledica pojavi driska.

Vemo, da ima konj izjemno majhen želodec, ki je hitro poln. Ker bruhati ne more obstaja možnost, da mu želodec poči. Takrat je utrip zelo povečan. Če simptomi kar naenkrat izginejo je to lahko znak, da je želodec že počil.

Konjem pa lahko težave povzročajo tudi želodčne razjede. Večina jih dobi želodčne razjede predvsem zaradi stresa, neenakomerne obremenitve z delom, napak v krmiljenju in daljših obdobjih lakote. Simptomi so lahko zelo neznačilni. Največkrat se pojavi padec zmogljivosti, nezadovoljstvo, spremenjene navade hranjenja, pogosto zehanje in pogoste kolike. Zdravljenje je dolgotrajno in velikokrat neuspešno. Ne obstaja nobena alternativna metoda. Krmni dodatki in zdravila so sredstva na podlagi katerih se lahko stanje izboljša. Zdravljenje lahko spremljamo z gastroskopskim pregledom.

Tudi driska se lahko pogostokrat pojavi pri konjih. Obstajajo pa konji, kateri imajo predvsem v zimskih časih redko blato. Simptomi so stalno spremenjena konsistenca blata. Nenadne in smrdeče driske ogrožajo njihovo življenje. Vedeti moramo, da njihova driska ni nikoli ni nenaravna. Smiselno je ugotoviti vzrok za nastanek driske. Razmisliti moramo kako izboljšati delovanje črevesja. Blato lahko damo na preiskavo, na kateri lahko ugotovijo prisotnost zajdelcev in bakterijsko neravnovesje.

VIR: RUSBULDT. A. et.al. Moj konj je zbolel-kaj zdaj? 1. natis. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2009

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook