Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – BONSAIJI NA SPLOŠNO

Najstarejši bonsaiji so pritlikava drevesa iz goratih območij. V nižine so jih prenesli, ko so bile že stare. Sprva so tem drevesom puščali naravno obliko. Kasneje pa so z vzgajanjem oblikovali posamezna drevesa s ploščatim vrhom. Take metode so pred davnimi leti uporabljali na Kitajskem, vendar sedaj tega ne delajo več.

Nekje v 14. Stoletju je začela naraščati moč pri trgovcih in začeli so se zanimati za majhna drevesca. Zaradi povpraševanja se je razvila celo metoda sajenja dreves. Tudi na Japonskem so v obdobju 19. Stoletja zacvetele vse vrste umetnosti, tudi na vrtnarskem področju. Tudi ugled bonsaija je takrat zrasel. Prav do leta 1820 so bonsaije sadili mnogo bolj globoko kot pa to počnemo danes. Zgledovali pa so se po Kitajski. Izjemno so postala popularna mala gorska drevesca.

Japonci so kaj kmalu spoznali lepoto bonsaija, katerega so do takrat imeli le bogataši. V zelo kratkem času se je močno povečalo število vrtnarij, kjer so vzgajali mlada drevesa med katerimi je bil tudi bonsaij. V začetku 20. Stoletja so začeli Japonci izvažati bonsaije. Leta 1909 je bila v Londonu prva razstava japonskega tipa bonsaija.

Ljudje so včasih menili, da je bonsai zelo težko gojiti, vendar temu ni povsem tako. Danes malokdo primerja vzgojo bonsaija s povezovanjem nog na Kitajskem. Včasih so menili, da samo star bonsai nekaj pomeni, vendar se sedaj mišljenje že spreminja. Evropska drevesa lahko vzgajamo enako kot naprimer Japonska.

Že petleten bonsai nam, da veliko veselja, saj je načeloma lepo oblikovan. Če imamo na voljo malo večjo posodo, jih lahko razvrstimo več v isti vrsti, kar nam pričara mini gozdiček. Presledki med venci vej naj boso največji spodaj. Duhovniki so izkoristili počasno gojenje te rastline za meditacijo. Vedeli pa so, da bo drevo rastlo tudi še po njihovi smrti.

Take drevesne vrste lahko gojimo, če imamo željo po vzgajanju rastlin na splošno. Če se temu delu posvetimo smo lahko pri tem zelo uspešni. V Sloveniji ta rastlina sicer še ni tako poznana, vendar pa z leti njena prepoznavnost narašča. Posadite so jo doma, naj vam krasi vaš dom.

Vir: SWINTON,A. et.al. Bonsai. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1995

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook