Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – ČILI

Čili je prvotno veljal za nadomestek popra, ki je bil pred davnimi časi množicam nedosegljiv. Verjetno se ga zato še danes drži sloves manj vredne začimbe. Vendar, ko izvemo, kaj stori za varnost jedi in naše zdravje, boste verjeli, da je več vreden kot poper.

Poper je v Kolumbovih časi veljal več kot zlato. Evropejci takrat niso vedeli, kako poper izgleda, zato so preizkušali vse, kar je raslo v upanju, da bo ob ugrizu v ustih zapeklo. Kolumb  je poper iskal na obalah Amerike, a je našel le njegov približek – čili. Ob povratku domov je svoje financerje prepričeval, da je to vrsta popra. Tako so ga različno imenovali: Kolumbov, brazilski, španski, indijanski in verjetno najbolj poznan kajenski poper.

Čili je vrsta feferonov in sodi med razhudnike. Po svojih zdravilnih učinkovinah je veliko več kot paprika in poper.

Je čili enak kajenskemu popru? Ne. Čili je plod oz. prah točno določene vrste čilija. Kajenski poper je mešanica več vrst posušenih rdečih čilijev, ki jih zmeljejo v droben prah. Razliko med njima najpogosteje ločijo le največji mojstri.

Dober čili v prahu prepoznamo po močni barvi, aromatičnemu vonju in pestrosti različnih okusov.

Kaj vsebuje čili?

Obstaja več vrst čilija, ki jih po moči in ostrini delijo na pet vrst: C. annuum, C. fruescens (iz tega pridelujejo tabasco), C. baccatum, C. pubescens in C. chinense v katero sodijo najbolj pekoči čiliji na svetu.

Ostrina posamezne enote se meri v enoti skovil. Najbolj pekoči vsebujejo od 200.000 – 300.000 skovilov. Za primerjavo: Tabasco omaka in italijanski peperončin vsebujeta 5.000 skovilov.

Snov v čilijih, ki povroča pekoč občutek, je kapsaicin. Zelo pekoče sorte ga vsebujejo od 2-3 %. Semena so bolj pekoča od mesa plodu.

Kako deluje čili?

Protivnetno delovanje
Čili krepi imunski sistem, spodbuja prekrvavitev, znižuje vročino, deluje protibakterijsko in protivnetno.

Prebava
Kapsaicin podpira delovanje prebavnih organov in pripomore k boljši prebavljivosti živil. V prebavilih hkrati deluje tudi kot učinkovit antiseptik, ki pomaga v primeru poškodb sluznice želodca in dvanajstnika.

Ožilje
Čili širi žile, spodbuja prekrvavitev in pripomore k zniževanju holesterola LDL.

Dihala
Čili zaradi svojih močnih učinkovin močneje redči sluz.

Drugo
Je bogat vir mineralov in vitaminov (C, E, beta karoten, A, B) in je bogat s cinkom.

Čeprav »zažiga« v možganih sprošča endorfine, s čimer spodbuja dobro počutje in spodbuja k aktivnosti.

Sodobna znanost o čiliju
  • Večina študij se vrti okoli 2,5-3 mg zaužitega čilija na dan.
  • V zmernih količinah je ena redkih pekočih začimb, ki pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku ter ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin in preveč želodčne kisline.
  • Pri čiliju je delovanje neposredno povezano s količino zaužite količine. 6 mg/dan dokazano pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže. Pri 30 mg/dan pa tega učinka ni več.
  • Čili je stimulans krvnega obtoka in koristen pri zdravljenju krčnih žil. Ohranja elastičnost žil, preprečuje zlepljanje trombocitov v krvi in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. K temu prispevajo salicilati v čiliju, ki dokazano varujejo tudi pred Alzheimerjevo boleznijo.
  • Salicilati imajo protitumorne lastnosti. Skupaj z drugimi antioksidanti v čiliju varujejo pred nastankom rakavih obolenj (dokazano ščitijo pred rakom jeter), delujejo na apoptozo celic jetrnega raka (celična smrt rakavih celic in celic s poškodovano DNK).
  • Čili uporabljamo za zdravljenje bolečih mišičnih krčev, pri nevralgičnih obolenjih in vnetih sklepih, kot je revmatoidni artritis.
  • Kapsaicin v čiliju lajša migreno. Uporabljajo ga tudi kot lokalni analgetik.
  • Saponini v čiliju delujejo protiglivično.
  • Dokazano deluje proti bakteriji Candidi albicans, ki povzroča predvsem težave z dihali.
Nevarnosti pri uporabi

Prevelika količina čilija lahko poškoduje prebavila in ovira resorpcijo hranil v kri.

Dolgotrajnejša uporaba čilija na istem mestu lahko povzroči poškodbo kože, lokalnih živcev, koprivnico ter vnetje z bolečinami in mehurji.

čili

 

VIR : http://www.mojezdravje.net/cili/

ZANIMIVOST – ČILI
1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook