Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – DATELJ IN DURIAN

Datelj je rastlina, ki je pri nas nekoliko manj poznana. So pa to redke rastline, ki prenesejo močno puščavsko sonce. V Maroku se razprostira 200 km dolg nasad datljevcev v skupni površini 20.000 ha. Zasajeni so zelo gosto, tako, da pod njihovimi krošnjami nastane čisto druga klima. Ta ljudem omogoči bolj normalno življenje. V tej nastali senci uspevajo tudi pšenica in ječmen kar je zelo zanimivo. Ta rastlina je ena izmed prvih udomačenih rastlin. V Sredozemlju in na Bližnjem Vzhodu jo gojijo že tisočletja. Najbolje uspevajo v suhih in vročih območjih.

Deblo datljeve palme je zelo vitko in pokrito z ostanki odpadlih listov. V višino lahko zraste tudi do 30 metrov. V večjih nasadih običajno zasadijo 20 do 30 ženskih dreves ter 1 moško drevo. Danes poznamo veliko vrst te rastline, te pa so razvile skozi čas v preteklosti. V glavnem pa jih delimo v dve skupini: datljevce z mehkimi datlji in datljevce z datlji.

Te rastline razmnožujejo z mladikami, ki zrastejo ob ženskih rastlinah. Drevesa rodijo šele po 8 letih, intenzivno pa rodijo največ 30 let. Potem ne rodijo več tako, čeprav lahko živijo tudi do 200 let. Pri nas uporabljamo datlje večinoma kot za sladico ali za priboljšek. Nekatera ljudstva pa jih uporabljajo za osnovno prehrano.

Nek popotnik je že pred mnogimi leti zapisal, da je durian najboljši sadež kar jih pozna. V Evropi ta sadež ni tako uveljvljen, saj ima lahko zelo neprijeten vonj. Nekateri ga jedo samo na prostem, ker bi lahko v notranjih prostorih preveč smrdel in bi nastal še bolj neprijeten vonj. Domovina tega sadeža ja jugovzhodna Azija. Tam ga že mnogo let gojijo na plantažah. Vse večkrat pa se pojavi tudi na Jamajki. Največ pa ga prodajo v Singapurju, saj tam prodajo kar 12 milijonov sadežev letno. To je neverjetna količina.

Sam sadež je dolg od 15 do 30 cm in tehta največ 3 kg. Razdeljen je na pet prekatov, kjer se poleg mesa nahajajo tudi kot kostanj velike rjave peške. Dozoreli sadež pade sam iz drevesa, pri čemer pa ni nevarnosti, da bi se pri tem poškodoval. Pobrati ga je potrebno čim prej , ker kasneje pridobi zelo močan in neprijeten vonj. Durian imajo zanimivo najraje živali.

Vir: KRESE, B. : Eksotični sadeži. Ljubljana : Rockwell studio

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook