Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – FUKSIJE

Na splošno so fuksije zelo prilagodljive rastline, vendar pa imajo kljub temu tudi nekaj svojih potreb. V pomladanskem času jih moramo gojiti v toplem in vlažnem okolju. Tako lahko spodbudimo rast te rastline.

Fuksije so izjemno dobre sobne rastline, katerim moramo zagotoviti pravo mesto. Največji problem pa lahko povzroči prav svetloba. Za stalno cvetenje potrebujejo veliko svetlobe. Poleti nanje sijejo sončni žarki, ki pa so lahko tudi prevroči. Popki začnejo odpadati, listi pa se začnejo sušiti. Priporočljivo je, da od pozne pomladi do jeseni rastlino zasenčimo z posebno mrežasto zaveso.

Redno jih moramo obračati, da se ne povesi samo v eno stran. Pomembno pa je tudi kakšno temperaturo imamo v prostoru. Idealna temperatura za fuksije je 24 stopinj celzija. Pomembno pa je tudi, da se prostor ponoči nekoliko ohladi. Za prezimovanje so najboljši hladni prostori. V tem obdobju tudi zalivamo bolj malo. To so rastline, ki imajo rade zmerno vlažno ozračje. Zalivati moramo redno, vendar moramo biti pri tem zelo pazljivi. Če zalivamo preveč lahko rastlino celo propade. Korenine začnejo gniti in rastlina tako zelo hitro propade.

Nekateri gojitelji natančno opazujejo površino prsti. Če je bolj belkasta pomeni, da se suši oziroma, da je že izsušena. Če pa je prst temna pomeni, da je vlažna. Za gojenje fuksij moramo imeti na voljo dovolj velik rastlinjak, če seveda sadimo te rastline v rastlinjaku.

Fuksije v lončkih lahko prezimijo v ogrevanih rastlinjaki. V kolikor pa želimo, da tudi rastejo naprej pa jim moramo zagotoviti še nekoliko več svetlobe. Fuksije so vsestransko uporabne, saj dolgo cvetijo in jih je lahko gojiti. Odlično se ujamejo z rastlinami, katere imajo sivo ali srebrno listje.

Fuksije v sobi niso tako uspešne, kot so lahko v rastlinjaku. Za kratko obdobje pa se kar dobro obnesejo. V zelo hladnih območjih so fuksije primerne kot talne rastline ob stenah. Višje rastoče sorte lahko po višini prav lepo razpeljemo. Na splošno je to rastlino, ki ima dolgo življenjsko dobo in zelo hitro raste.

Med rastjo jih moramo malo ovirati in ji posvetiti nekaj pozornosti. Če tega ne storimo lahko oblikujejo široke grme in se preveč razširijo. Oblikujemo jo lahko v več različnih oblik: v grm, kroglo in piramido. Tudi fuksije moramo obrezovati. Starejša stebla lahko odrežemo z ostrimi vrtnarskimi škarjami. Lažje je oblikovati tiste, ki so stare že nekaj let. Vsako steblo, ki se je razvilo prejšnje leto, skrajšamo do približno enega ali več kolenc.

 

VIR : BECKETT,K.et.al. Fuksije. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook