Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – GOJENJE SKALANIH IN ALPSKIH RASTLIN

V prepustni zemlji in na svetlem prostoru lahko brez večjih težav gojimo skalnate in alpske rastline. Največ dela pa nam lahko povzročajo pleveli. Držati pa se moramo osnovnih pravil o gnojenju.

Čisto prave skalne in alpske rastline ne marajo, da jim zastaja voda, zato moramo poskrbeti in narediti kvalitetno drenažo. Najbolj priporočljivo je, če nad naravno površino naredimo melišče, dvignjeno gredo ali štrleče skale. Korita oziroma posode morajo biti primerne oblike, na dnu pa morajo imeti odprtine, da se voda lahko odteka. Paziti moramo, da se prst ne izpira, zato spodaj namestimo črepinje. Nekateri gojitelji uporabljajo veliko drenažnega materiala, nekateri pa manj. Obstaja kar nekaj vrst mešanic za lončnice, vendar so za nas najbolj pomembne opombe o meliščnih mešanicah.

V kolikor je osnovna prst dobra rodovitna ilovka, to pomeni, da bomo potrebovali manj gnojil. Načeloma ji vsako drugo leto dodamo splošno umetno gnojilo, če pa imamo revno prst pa to storimo vsako leto. Lahko pa sproti uporabljamo splošna gnojila, ki se sproščajo počasi. V tem primeru moramo dati samo polovične odmerke.

Rastlinam, ki so zrasle na prepustnih meliščnih podlagah zelo hitro lahko zmanjka hranil, zato jih moramo redno dohranjevati. Zelo pomembno je dohranjevanje tam, kjer je malo prsti, v loncih in koritih.

Vsem rastiščem se prileže, če jih na vsake toliko malo prenovimo, sploh pa vrhnjo plast. Zamenjamo lahko prst, dodamo nov predelan kompost ali dodamo presejano listno prhlico. Najbolj primeren čas za ta opravila je spomladi. Prvi korak je, da odstranimo tenko zgornjo plast stare prsti in jo nadomestimo z novo.

Alpski rastlinjak pa zahteva čisto drugačen sistem gnojenja. Zelo pomembno je zračenje, zalivanje in senčenje. V poletnem času te rastline potrebujejo trajno im maksimalno zračenje. Priporočljivo je, da si postavimo cilj, da bomo poskušali ustvariti čim bolj hladne pogoje. Te rastline prenašajo vročino, če se zrak okrog njih izdatno giblje. V vročem obdobju jih moramo dovolj zalivati. Pozimi pa moramo poskrbeti, da je kompost rahlo vlažen.

 

VIR : BECKETT,K.et.al. Fuksije. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook