Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – GOMOLJASTA ZELENA

Gomoljasta zelena je dveletnica, ki jo ponavadi gojimo kar kot enoletnico. Pridelujemo jo zato, ker ima užiten gomolj. Vsebuje veliko kalija in vitamina C.  je sorodnica stebelne zelene. V Evropi so jo gojili že v 16. Stoletju. Gre se za zelenjavo, ki je odporna na zmrzal in raznim boleznim. Obstaja več sort te zelene; Iram, marble ball, Alabaster, Tellus, Balder, Brilliant, Monarch in Regent.

Obdobje rasti te zelenjave je dolgo. Sejemo jo od pozne zime pa do zgodnje pomladi v razmnoževalnik. Lahko pa jo sadimo tudi v neogrevan rastlinjak ali toplo gredo. Sejemo v prst, kateri smo že prej primešali šotni nadomestek. Krepke rastlinice presadimo, ko zrastejo do višine približno 1 cm. Posadimo vsako posebej v svoj lonček. Temperatura naj bo vseskozi od 13-16 stopinj. Na prosto jo presadimo takrat, ko mine nevarnost za pozebo. Takoj po presaditvi je namreč občutljiva na mraz.

Drugače pa najbolje uspeva v rodovitni in odcedni prsti, ki je obogatena s hranilnimi snovmi. Najbolje raste na vlažnem delu vrta. V jesenskem obdobju gredi dodamo preperel gnoj ali kompost. Paziti moramo, da vrhove gomolja ne prekrijemo s prstjo. Sadike trdno posadimo in jih dobro in redno zalivamo. V kolikor se pojavijo stranski poganjki jih moramo takoj porezati.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- sadike presadimo na prosto, in plevemo
  • POLETJE- v sušnih obdobjih zalivamo, zastiramo, da zadržimo vlago in malo pognojimo.
  • JESEN- začnemo pobirati pridelek. Da gomolje lažje izkopljemo zeleno pokrijemo s slamo.
  • ZIMA- pripravimo gredo in posejemo semena

To zeleno lahko pobiramo vso zimo. Pobiramo takrat, ko so debeli od 7-13 cm, lahko pa pobiramo tudi debelejše. Najbolje je, da jih naenkrat poberemo toliko kolikor jih potrebujemo. Gomolje pa lahko tudi zamrznemo. V hladilniku lahko ostanejo cca en teden.

Žal tudi pred škodljivci ta zelena nima miru. Napadajo jo lahko enaki škodljivci kot običajno zeleno; polži, korenjeva muha in zelena muha.  Gomoljasta zelena odlična uspeva na mestu, kjer so bile prejšnje leto posajene stročnice. Njeni dobri sosedje so paradižniki, por, kapusnice, fižol in čebula. Pridelamo pa se lahko tudi olje iz te zelenjave. To olje je zdravilo za težave s kožo in revmo. Vsebuje ogromno kalcija, fosforja in vitamina C.

Ti gomolji pa so zelo uporabni tudi v kulinariki. Iz njih lahko pripravimo odličen čips in skuhamo dobro juho. Uporabimo pa jo lahko še v mnogih primerih.

Vir: BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook