Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – GVAJAVA IN KARAMBOLA

Indijanci že od nekdaj častijo gvajavo. Šele nekaj let nazaj pa so jo začeli gojiti v večjih nasadih v tropskih deželah. To rastlino je omenjal že Krištof Kolumb, pred mnogimi leti. Po tropskih deželah so jo najbolj razširili prav Španci. Iz semena se zelo hitro razvije trajnica, ki je zelo odporna na sušo. Zelo dobro uspeva skoraj v vseh vrstah tal. Zanimivo je, da ne potrebuje kakšne pretirane nege.

V rod Psidium spada približno 100 vrst. Najbolj je razširjena P. guadava navadna gvajava. Drevo lahko doseže višino 10 metrov. Njeni listi so svetlo zelene barve in so ovalni. Njihov edini opraševalec je veter. Zvrsti navadne gvajave je zelo veliko. Med seboj se plodovi razlikujejo po velikosti, obliki in okusu. Nekateri plodovi nas lahko spominjajo na hruške.

Zrel sadež tehta največ pol kilograma. Lupina je rumene in zelene barve, znotraj nje pa se nahaja plast zrnatega mesa. Meso je lahko belo, rdeče, rumeno ali rožnato vse je odvisno od sorte. Lahko so sladkega ali kislega okusa. V tropih po velikokrat sadijo še eno vrsto te rastline. Ta se imenuje P.cujavillus. Pri tej vrsti je drevo bolj odporno, vendar pa je nekoliko manjše od ostalih sort. Deblo je precej gladko, njeno lubje pa je zelenkasto rjave barve. Sadeži te sorte niso pretirano veliki, so približno take velikosti kot so slive. Imajo pa zelo prijeten okus, ki nas lahko včasih spominja tudi na jagode. Sadež je po notranji strukturi precej podoben paradižniku.

Karambola je izjemno lep in okusen sadež, ki pa pri nas ni tako znan. Če ta sadež prerežemo dobimo v prerezu zlato zvezdo. Domovina tega sadeža je Malaja, od koder se je razširil tudi na Kitajsko in v Indijo. Drevo lahko zrase do višine 6 metrov. Ima nežne, vendar občutljive liste. Znan je potem, da cveti večkrat na leto in je posledično na njem vedno kakšen sadež. Sadež je rumene barve in je zelo prepoznaven. Meso je izjemno čvrsto, po okusu pa nas lahko spominja na jagodo. Karombolo lahko jemo surovo ali pa kuhano. V Aziji iz nje delajo tudi posebno omako.

Vir: KRESE, B. : Eksotični sadeži. Ljubljana : Rockwell studio

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook