Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – JAM

Izvira iz vzhodne Azije. Gojijo ga predvsem na območjih, katera spadajo v tropska območja. Na voljo nam je veliko različic jama. Gomolji lahko tehtajo od 5 do 10 kg, lahko pa tudi več, če imamo srečo.

Običajno ga sadimo na nasipe ali grebene in sicer ob koncu sušnega obdobja. Razmnožujemo ga z majhnimi gomolji, čebulicami ali vrhovi večjih gomoljev. Pred sajenjem lahko to rastlino nakalimo. Razdalja med rastlinami je odvisna od pozicije na kateri se nahaja ali je to sončna ali senčna lega, prsti in sorte.

Najbolje uspeva v vlažnem tropskem podnebju. Uspešno raste na sončni ali polsenčni legi. Prst mora biti obvezno odcedna, bogata in vlažna. Sovraži sušo ne mara pa zastajanja vode. Preden ga posadimo moramo v gredo natresti preperel kompost in ob rastlino postaviti ustrezno oporo. To rastlino moramo vseskozi pleti in ji posvečati pozornost.  V kolikor temperatura pade pod nivo 20 stopinj avtomatično ne uspeva več dobro. Bolj raste takrat, ko je zelo vroče.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- v kolikor ga pridelujemo v rastlinjaku ga moramo bolj zalivati
  • POLETJE- poskrbimo, da je v rastlinjaku vroče in hkrati veliko vlage
  • JESEN- manj zalivamo, ko stebla porumenijo
  • ZIMA- skrbimo, da je kompost vseskozi malo vlažen

 

Če mu zagotovimo ustrezne pogoje lahko jam gojimo tudi v zaprte prostoru. Gomolje pobiramo cca 7 do 12 mesecev po sajenju. Vse je odvisno za katero sorto se gre in razmer v katerih raste. Izkopati jih moramo zelo previdno in pazljivo. Poškodovanih ne smemo shraniti ostale pa lahko. Nepoškodovane shranimo v hladen in zračen prostor, kjer ostanejo užitni več mesecev. Škodo pa jamu lahko povzročijo listna pegavost, jamovi hrošči in kaparji.

V zahodni Afriki gomolje stolčejo in iz njega nato pripravijo juho. Na Kitajske jam pretlačijo, nato pa pire zavijejo v lotosove liste in skuhajo v pari.

Pri nas je ta zelenjava še dokaj nepoznana, vendar se počasi ljudje poučujejo o tej vrsti.

 

Vir: BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook