Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KAJ JE KIS IN VRSTE KISA

Glavna sestavina kisa je ocetna kislina. Vedeti pa moramo, da naravna vrsta kisa ne vsebuje samo ocetne kisline, temveč tudi vse pomembne sestavine katere je vsebovalo sadje iz katerega potem pridelujemo kis. Tukaj se lahko uporabi različne kisline, ki so nam na voljo. Prav zato vsaka vrsta kisa ohrani nek značilen vonj im malo okusa po sadju iz katerega je pridelan. Pravo aromo pa dobi kis šele po določenem obdobju. Učinek na človeški organizem od snovi, ki so v kisu. Raziskave so pokazale, da na človeka najbolje vpliva jabolčni kis. Tega običajno pridelajo tudi doma zelo veliko.

Glede na surovino iz katere pripravljamo kis poznamo alkoholni, vinski in sadni kis. Zanimivo je, da Kitajci še danes pridelujejo kis iz riža in sladkorne melase. V Mali Aziji so glavna sestavina za kis pomaranče, mandarine ali melone. Jabolčni kis je torej najbolj razširjen in tudi najbolj cenjen med ljudmi.

Naravnemu kisu lahko brez težav spremenimo aromo, barvo in tudi razne učinke. V industrijski pridelavi dodajajo kisu sintetične esence dišav ali začimb. Nekateri pa kisu dodajajo še razne primesi, katere pa imajo skupaj s kisom posebne učinke. Kis s sivko pomiri in ublaži prehladni glavobol, kis s poprovo meto pa pomaga takrat, kadar imamo želodčne krče… . Zanimivo je, da lahko damo v kis tudi sveže sadje.

Najbolj kvaliteten kis lahko pripravimo iz zrelih in kvalitetnih, vendar dovolj sladkih jabolk. Ni pomemben toliko videz, temveč je bolj pomemben okus. Uporabimo lahko vsa domača jabolka, vendar ta ne smejo biti škropljena. Pri postopku pridelave ne uporabljajmo plastičnih posod, saj te pogostokrat niso odporne proti kislinam. Pomembno je pravilo, da mora biti prostor kjer nastaja kis topel, temen in dovolj zračen. V kolikor jabolk ne moremo stisniti v stiskalnici jih narežemo na osmine in jih zmečkamo z lesenim batom. Vso zmes moramo nato dati v posodo kamor dodamo še malo vode , kvasa in košček črnega kruha. Nato posodo dobro zapremo.

V tem obdobju tekočina alkoholno zavre in tako nastane jabolčni mošt. Potem mošt odcedimo ga nalijemo v plitve odprte posode in dodamo malo zrelega jabolčnega kisa. Nato zmešamo kozarec kisa in kozarec jabolčnega soka in ga postavimo na toplo. V nekaj dnevih bo proti vrhu nastala matica. Če se na dnu naredi usedlina pomeni, da smo pridelali ali kupili kvaliteten kis.

Vir: ANGERER,T., ANGERER,A in B. Sumrak : Jabolčni kis. Ljubljana : Auera press, 1998

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook