Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KAKOVOST SUHEGA SADJA

Kakovost suhega sadja je izrednega pomena. Je pa res, da je kakovost suhega sadja odvisna tudi od tega kakšen plod imamo ter postopka, ki ga uporabimo za sušenje sadja. V ljudeh prevladuje misel, da naj bi sušili samo tisto sadje, ki je nekoliko slabše kakovosti. Vendar temu ni tako. Izbirati moramo kvalitetne plodove, ki so fiziološko in tehnološko dovolj zreli. Ne smejo biti poškodovani ali napadeni od kakršnihkoli rastlinskih bolezni ali škodljivcev. Le iz kvalitetnih produktov lahko dobimo kvalitetno suho sadje.

Suho sadje mora ustrezati vsem predpisom, ki so za to področje predpisani. Barva in aroma morata biti dovolj dobro izražena. Rehidriranje mora biti dovolj intenzivno, imeti pa mora vonj in okus po svežem sadju. Suho sadje ne sme imeti kakšnih drugih neprimernih vonjev. Tako sadje nikakor ne sme vsebovati plesni ali kakršnihkoli drugih bioloških in mehanskih umazanij.

Ne sme pa vsebovati tudi več kot 20 % vode in raznih dodatkov med katere pa sodita tud organske in anorganske primesi. Kakovost tako suhega kot tudi običajnega sadja je zelo pomembna. Ljudje temu posvečajo vedno več pozornosti, saj se danes veliko promovira tudi uživanje svežega sadja in zelenjave. Je pa res, da se danes mnogo manj ljudi ukvarja s sušenjem sadja, saj moramo temu nameniti kar nekaj pozornosti.

Vir: ŠKOF, D. in J.ŠKOF : Sušenje sadja in vrtnin. Ljubljana : Samozaložba, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook