Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – KARDIJ

Raste skoraj po vsem Sredozemlju in severni Afriki. Zelo lepo nam lahko okrasi vrt. Okus te zelenjave je očaral ljudi že pred mnogimi leti, saj so ga gojili že pred našim štetjem. Na splošno pa je v Evropi zelo priljubljen, vendar pri nas nekoliko manj poznan.  Vsebuje kar nekaj sort kot so: Gigantedi romagna, Plein blanc inemra ameliora in Tours.

Najbolje uspeva na sončnem in zavarovanem območju na peščeni, rodovitni in odcedni prsti. Na stalno mesto jo posadimo v sredini pomladi v majhne jamice. Ko se rastline okrepijo in mine nevarnost zmrzovanja jih presadimo na prosto. Preden jih posadimo na stalno mesto moramo gredo dobro prelopatiti in urediti. Dodati moramo tudi kompost. Ves čas pa ga moramo skrbno zalivati in negovati. Gredo moramo sproti pleti ali okopavati.

Koledar oskrbe.

  • POMLAD- semena posejemo na gredo na stalno mesto ali v zaprt prostor
  • POLETJE- redno gnojimo in redno zalivamo
  • JESEN- pobiramo pridelek in pripravimo gredo za naslednje leto
  • ZIMA- pridelek shranimo v hladnem, a suhem prostoru

 

Presajene rastline ali mlade rastline lahko zavarujemo s prenosno toplo gredo ali ustrezno folijo. Gojimo ga lahko tudi v večjih posodah, v kateri pa mora biti tudi kompost. Zemlja naj bo ilovnata dodati pa ji moramo organsko snov. Biti moramo previdno, da se kompost ne izsuši.

Ko se odločimo, da bomo rastlino pobrali, jo izkopljemo s posebnimi vilami. Odrežemo korenine in odstranimo zunanje liste. Nam toplejših območjih ga lahko pustimo v zemlji vendar ga moramo ustrezno zavarovati. Je pa to zelo odporna rastlina, zato nima težav z škodljivci ali raznimi boleznimi. Težave ji lahko povzroča le pepelasta plesen. Semena pa lahko pojedo miši. To lahko preprečimo tako, da semena pred sajenjem pomočimo v parafin.

Posušene cvetove te zelenjave ponekod uporabljajo kot nadomestek za sirilo. Narezane srčike lahko pripravimo v solati, jih skuhamo v juhi ali jih dušimo. Liste lahko skuhamo v slani vodi z limoninim sokom. Je pa kardij tradicionalna maroška jed.

Pri nas ga ne gojimo v velikih količinah, čeprav bi bilo to dobro. Premalo smo ozaveščeni o vseh vrstah zelenjave, saj nam te lahko prinesejo tudi mnogo vitaminov.

 

Vir: BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook