Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KLASIFIKACIJA ČEBEL

Najstarejši fosili, ki so jih odrili naj bi bili stari približno 350 milijonov let. Zanimivo je, da so se žuželke pojavile pred cvetočimi rastlinami. Čebelji fosili podobni čebeli so stari približno 25 do 30 linijonov let.

Klasifikacija medonosne čebele:

  • Razred: INSECTA
  • Red: HYMENOPTERA
  • Družin: HYMENOPTERA
  • Rod: APIS
  • Vrsta: APIS MELLIFERA

ČEBELE TROPSKEGA PODNEBJA

Čebele, ki živijo v tropskem podnebju gradijo satje s šeststranskimi celicami. Na odprtem satu, ki je na drevesih živita orjaška čebela in mala čebela. Živijo predvsem na skalnatih previsih. Zanimiv je podatek, da si orjaška čebela zgradi sat v velikosti tudi do enega kvadratnega metra.

Čebele delavke pa so približno enake velikosti kot pa matice domače čebele. Gnezdo od male čebele pa je precej manjše, v njenem satu so celice različnih velikosti. Medene zaloge shranjuje na vrhu sata v posebnih celicah. Apis andreniformis je čebela, ki si zgradi in potem tudi živi samo ne enem satu.

ČEBELE ZMERNEGA PODNEBNEGAA PASU

Poznamo tri vrste čebel, ki živijo v zmernem podnebnem pasu. Gnezdo so si razvile na več vzporednih satih, preživijo pa lahko tudi daljša obdobja. Najraje se zatekajo v razne votline in panje. Domača čebela lahko preživi tudi v izjemno težkih vremenskih razmerah, tako, da ji lahko rečemo, da je zelo odporna čebela.

VZHODNA ČEBELA

Razširjena je vzhodno od iranskega višavja. V nekaterih delih Azije je azijska čebela še v dandanes glavna proizvajalka medu. Prilagojena je namreč na razne parazite. Je pa res, da da taka čebela mnogo manj medu, kot pa domača čebela. Je pa potrebno vedeti, da obstoj domače čebele v Aziji ni mogoč.

MEDONOSNA ČEBELA

Ta vrsta čebel se j širila proti zahodu, kjer se j njeno prodiranje razcepilo proti jugu v Afriko. Danes medonosno čebelo delimo v 24 pasem, ki so razdeljene v štiri skupine. Temna čebela je večja od ostalih pasem domače čebele. Čebele so po izgledu temne.

KRANJSKA ČEBELA

Kranjske čebele se nahajo predvsem na Zgornjem Kranjskem. Razširjena pa je tudi po tujini, predvsem po južnih državah. Gre se za čebelo, ki ima dolg rilček. Načeloma pa je kar precej temna. Te čebele so znane predvsem po tem, da so zelo mirne in imajo že svoj vzdevek. To je vrsta čebel, ki jo najbolj cenijo v srednjeevropskih državah.

Vir: BABNIK Jože. et.al. Od čebele do medu. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 1998

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook