Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KLEN- RIBA

Riba Klen ima podolgovato, valjasto in nekoliko sploščeno telo. Ima veliko glavo in širok gobec. Ima temen hrbet z zelenkastim odsevom. Njene velike luske imajo zlatorumen lesk in so temnejše obrobljene. Zraste lahko do dolžine 50 cm, njena največja teža pa so 4 kg. Drsi od aprila do junija in sicer najraje v plitvi vodi.

Naseljuje se po vsej Evropi, razen Irske, Danske in sredozemskih otokov. Gre se za ribo, ki se nahaja tako v stoječih kot tudi v tekočih vodah. Giblje se prav v vseh vodnih plasteh. V mladosti živi družinsko življenje, s časoma pa postane samotar. To ribo lahko najdemo tudi v naših vodah, zato nam ni neznanka.

Uživa hrano živalskega in rastlinskega izvora. Na drstiščih stika z ikrami, zato je v postrvjih vodah ne marajo. Je univerzalna riba primerna za športni ribolov. Lovimo jo v vseh vodnih plasteh in na vse možne načine. Za lov klena torej lahko uporabljamo muharico, vijačnico, beličarico, ali palico za talni ribolov. Je pa to zelo plašna sorta ribe. Ribič se mu mora zelo približati ter temu prilagoditi tudi ves pribor. Pri beličarjenju ne priporočljivo uporabljati plovca, saj ta ribo plaši in to ni v redu.

Klen je riba, ki je univerzalna tudi v športnem pogledu in ima izjemno lepo meso, čeprav je le to srtljivo, vendar to lahko odpravimo. V postrvjih vodah je lahko intenziven lov klenov celo koristen, ker zmanjšuje možnost povzročanja škode na ikrah.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook