Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KONJEVE BOLEZNI PRI OČEH

Konje lahko začnejo boleti tudi oči, kjer se lahko razvijejo različne bolezni. Prej, ko odkrijemo bolezen, večja je možnost, da jo pozdravimo. V tem članku bodo opisane glavne bolezni oči, katere se lahko pojavijo pri konjih.

Vnetje veznice je ena izmed bolezni, pri čemer se gre za vnetje očesne sluznice ali pa vnetje veznice. Vzroki so lahko tudi draženje zaradi prepiha, tujkov in bakterij ter glivic. Najbolj prepoznaven znak za to bolezen je solzenje. Očesni izcedek je lahko čist, bel ali rumen. Prav rumena barva je prvi znak bakterijske okužbe. Oko je velikokrat priprto. Takrat je oko malo priprto, zato je zenica lahko malo zožena. Včasih so lahko očesne veke nekoliko otečene. Če so bolečine res močne in je izcedek oranžne barve je po vsej verjetnosti vzrok lahko glivično obolenje. Vnetje veznice mora obvezno pozdraviti živinozdravnik ali kakšen drug ustrezen zdravnik. Ni priporočljivo zdravljenje z zdravili, ki so bila že uporabljena in so odprta. Bolan konj naj se zadržuje v temnem okolju, kjer ne sme biti prepiha. Oko moramo zdraviti z ustreznim mazilom za oči. Antibiotična mazila lahko pomagajo pri bakterijskih okužbah. Kjer pa gre za hujše vnetje veznice, je potrebno izvesti sistematično zdravljenje.

Pri konjevih očeh pa lahko pride tudi do zamašitve solznega kanala. Skozi nevidni kanal teče presežena solzna tekočina. Če se kanal zamaši, je solzenje na strani, ki je prizadeta veliko močnejše. Terapija je lahko ta, da kanal speremo z fiziološko raztopino. Da smo delo dobro opravili vemo takrat, ko tekočina priteče v očesni kot. Postopek lahko po nekaj denh še ponovimo. Postopek ne prav nič boleč, zato takrat konji ne trpijo.

Pri tej živali pa se lahko pojavi tudi mesečna slepota. Ko obolenje poteka je proces zelo boleč. Napadi, ki se ponavljajo konja lahko pripeljejo tudi do slepote, kar je zelo neprijetno. Simptomi so solzenje, stiskanje oči, otečena zgornja veka in bolečine. V dobri polovici sta istočasno prizadeta oba očesa. Napadi so včasih hujši, včasih pa manj hudi. Kolikokrat se napadi pojavljajo je težko reči, ker so zelo različni in je težko kar določiti. Takrat so prizadeti konji zelo nastrojeni proti svetlobi. Bolečine lahko blažimo z protibolečinskimi in protivnetnimi sredstvi. Zenico lahko razširimo, da se ne zlepi. Včasih je za popolno ozdravitev potrebna tudi operacija. Kadar so napadi slepega očesa močni, konj doživlja velike bolečine.

Pri tej živali pa lahko pride tudi do poškodbe roženice. Vedeti je potrebno, da so poškodbe oči zelo pomembno obolenje. V situaciji poškodovane roženice je oko zelo boleče in je zaprto. Največkrat je konj v takih primerih ob prizadeto oko, kar je hudo dejstvo.

Videli smo kakšne so lahko bolezni jeter pri konjih. Vseskozi moramo konja dobro opazovati.

VIR: RUSBULDT. A. et.al. Moj konj je zbolel-kaj zdaj? 1. natis. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2009

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook