Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – KORIANDER

Če so pred 11.000 leti praljudje gojili koriander in ga uživali kot začimbo, je veliko verjetnosti, da so gojili še kakšno in morebiti celo poznali njihove učinke. Morda so jih pa imeli le za stenske poslikave. Tukaj zgodovinarji še nimajo natančnega odgovora, a starodavni zapisi razkrivajo recepte s koriandrom za čas starega Egipta, Babilona in antike.

Vzhodno Sredozemlje je izvor koriandra in na tem ozemlju so ga gojili za zdravilne in kulinarične namene. Drobljena semena pa še danes postrežejo z aromo mešanice cvetličnega medu, cedrovine in popra. Če semena pred mletjem rahlo prepražimo, dišijo kot oreščkov, vonj pa dajo o sveže pečenem,  toplem in hrustljavem kruhu.

Koriander je enoletnica, ki od junija cveti v belih do lila odtenkih, iz cvetov pa se pozneje oblikujejo okrogla oker semena. Dobro uspeva na dobro odcednih, prepustnih tleh na sončni legi.

Kaj vsebuje koriander?

Sestava listov in semen je različna, navedbe učinka koriandra pa se najpogosteje nanašajo na semena, ki so bogata z eteričnimi olji in drugimi zdravilnimi učinkovinami. Približno polovico eteričnih olj tvori linalol, ki ga vsebuje tudi bazilika, preostali del pa je sestavljen pretežno iz limonena, kampena, mircena in cimena.

Kako deluje koriander?

Koriander krepi celotno telo. Tudi znani zdravnik Galen mu je pripisoval tonizirajoče delovanje na celotno telo. Uporabljali so ga kot afrodizijak in sredstvo za izboljšanje spomina.

Prebava in zaprtost
Koriander vzbuja tek, spodbuja prebavo in izločanje želodčnih sokov. Učinkovit je pri bolečinah črevesja in jeter, po navedbah Paracelzusa pa naj bi pomagal iz telesa izločati težke kovine. V ljudski medicini se koriander uporablja kot začimba, ki odganja napenjanje in vetrove ter kot antiseptik. Z njim si lahko pomagamo tudi pri hemoroidih, kozah, griži in ošpicah (pospešuje celjenje bolezni)  ter zdrsu anusa. Priporoča se vsem z oslabljeno prebavo in tistim, ki jim hrana rada obtiči v želodcu. Zrela semena ustavljajo krvavitev in raztapljajo sluz.

Bolečine
Prevretek koriandra so v različnih kulturah uporabljali za izpiranje ustne votline in proti zobobolu.

Ženske in plodnost
Koriander so ženske uporabljale za večjo plodnost, nosečnice pa so pile koriandrov čaj pred porodom.

Revmatizem
Zunanje so ga uporabljali pri revmatizmu in bolečih sklepih.

Sodobna znanost o koriandru

Preprečuje rast tumorja na debelem črevesju.
Dokazano je njegovo močno antioksidativno delovanje.
Koriander povzroča nabrekanje sluznic in povečuje varovalne sluzi s čimer olajša celjenje poškodb in vnetij na prebavilih.
Eterično olje koriandra je znano sredstvo, ki zavira bakterije.
Koriander deluje antimikotično.
Spodbuja proizvodnjo prebavnih encimov, podpira proizvodnjo inzulina v trebušni slinavki in znižuje raven krvnega sladkorja.
Pomaga zniževati raven LDL holesterola.
Pri revmi, artrozah in težavah s kožo deluje protivnetno (priporočljiva uporaba mazila z eteričnim oljem).
Sodobne terapije za odpravljanje težkih kovin iz telesa se poslužujejo trojčka. Alga klorela v kombinaciji s tinkturo čemaža in tinkturo koriandra. Koriander iz težko dostopnih tkiv iztisne ostanke težkih kovin in jih vrne v krvni obtok, od koder se izločijo s pomočjo drugih sredstev.
Harmonizira delovanje srca, krvnega, limfnega in živčnega sistema.
V telesu pomaga blažiti stres – manj izčrpanosti, glavobolov, boljša koncentracija in spanec.
Eterično olje v koriandru pomaga pri menstruaciji in pri menopavzi.

Nevarnosti pri uporabi

Uživanje eteričnega olja koriandra je toksično in se uporablja zgolj kot podporna aromaterapija ali v kozmetičnih pripravkih. Merljive učinke lahko dosežemo z uživanjem strtih ali zmletih semen, če jih dodajamo v čaje ali jedi.
Aromaterapije s koriandrom v času nosečnosti ne izvajamo, je pa koriander dragocen sprožilec poroda.

 

VIR : http://www.mojezdravje.net/koriander/

ZANIMIVOST – KORIANDER

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook