Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KOŠNJA TRAT IN NJIHOVO ORODJE

Košnja trat je opravilo, ki je še kako pomembno in ga moramo redno opravljati. Na tak način vzdržujemo travo, da je kratka in lepo oblikovana. Enoletne plevele redna košnja hitro uniči, večletne pa se ne uniči tako hitro. Širokolistne trave pa je najbolje, da jih kar izkopljemo in tako hitreje rešimo problem. Pri košnji velja pravilo, da travo lahko kosimo nižje čim drobnejša je. Bolj grobe trave kosimo na končno višino 2 ali 2,5 cm.

V kolikor košnjo zamudimo oziroma se ne držimo ritma trava zraste previsoko. Takrat jo potem dobro pokosimo, vendar pa je trava, ki zraste na novo bolj groba in bledična. V takem primeru se travna preproga tudi razredči. Kositi moramo vedno preden travni list doseže dvojno višino reza. Če kosimo redno na kosilnici praktično ne potrebujemo vreče, travni delci pa so majhni. V kolikor so pokošeni delci nekoliko daljši jih moramo pograbiti. To pa zato, da ne dušijo rast pod sabo.

Načeloma kosimo v vzporednih pasovih navzdol ali navzgor. Lahko pa tudi povprek trate. Zelo je priporočljivo, da spreminjamo smer vožnje. Danes imamo na voljo ogromno kosilnic. Delimo jih v dve skupini cilindrične in vrtljive. Predvsem pa so v trenutni modi tudi električne kosilnice. Cilindrične kosilnice natančno pokosijo trato in je zato primerna za okrasne trate. Z njo lahko kosimo le travo, ki je suha. Vrtljive kosilnice imajo posebno nameščena rezila, ki se vrtijo in tako režejo travo. Vse kosilnice pa moramo redno vzdrževati, če želimo, da bodo delovale. To še posebej velja za električne kosilnice.

Za nego trat pa niso dovolj le kosilnice. Potrebujemo še kar nekaj orodij za vzdrževanje. S kosilnico ne moremo do vsakega vogala ali roba, zato te predele postrižemo ročno, da je trata lepa. Uporabimo lahko kar ročne škarje. Če pa je ta dela potrebno opraviti na večjih tratah, lahko to storimo tudi z električnim obrezovalnikom.

Pri nas še vedno zelo veliko uporabljamo ročne škarje za obrezovanje robov. Ljudje, ki imajo težave s križem pa naj si kupijo škarje z daljšimi ročaji. Pomembno opravilo na trati pa je lahko tudi pometanje listja. To pa takrat, kadar se na trati nahaja tudi drevo. Listje lahko ročno pograbimo in odpeljemo, lahko pa to storimo s posebnim strojem, ki so danes zelo moderni.

 

Vir: BECKETT,K. et.al. Trate. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1995

 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook