Eden od simbolov jeseni je kostanj, pravi jesenski plod, ki nam ga narava ponuja tik pred zimo. Zaradi visoke vsebnosti škroba je kostanj mogoče predelati v moko, ki jo uporabljamo samostojno ali zmešano z moko iz drugih žitaric.
Kostanjeva moka je primerna za pripravo peciva in kruha. Ker kostanj vsebuje veliko škroba (kar 44 %) sem za bolj uravnotežen obrok uporabila ekološke Sunwarrior beljakovine. Za kostanjevo pogačo sem uporabila kuhan kostanj.
Sestavine:
- 100 g riževe moke
- 50 g ajdove moke
- 50 g ekoloških rastlinskih Sunwarrior beljakovin, okus natural
- 100 g kuhanega kostanja brez lupine
- 2 jušni žlici vlaknin indijskega trpotca
- 2 dl mineralne vode
- 2 domači bio jajci ali nadomestek “lanena jajca”
- 1/2 vrečke pecilnega praška iz vinskega kamna
- 3 zvrhane jušne žlice masla (kokosovo ali ghee)
- 2 ščepca solnega cveta
- po želji dodajte narezano zelenjavo (por, suhe paradižnike, bučke, …)
Priprava:
Kostanj skuhamo v vodi in ga ohladimo. Vsak kostanj prerežemo na polovico in z žličko izdolbemo vsebino.
Najprej zmešamo suhe sestavine, nato dodamo mokre (jajca, maščobo, mineralno vodo) in počasi vmešamo vse v gladko zmes. Če je zmes preredka, dodamo malce moke, če je pregosta pa več maščobe ali mineralne vode. Po želji lahko v testo vmešamo narezan por ali različno vrsto zelenjave. Kostanjevi pogači se odlično poda hokaido buča.
Pekač namažemo s kokosovo maščobo ali obložimo s peki papirjem, nato maso vlijemo v pekač. Pečemo v prej ogreti pečici na 180-200ºC približno 20-25 minut.
Kostanjevo pogačo postrežemo z rukolo, avokadom, zelenjavo in oluščenimi konopljinimi semeni.Pogača je lahko tudi priloga zelenjavnim jedem, juhi ali solati.
Dober tek!
VIR : http://www.mojezdravje.net/kostanjeva-beljakovinska-pogaca-brez-glutena/