Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KRAP

Telo je zelo ploščato in ima veliko glavo. Njene oči pa so dokaj majhne. Zanjo je značilna dolga hrbtna plavut. Barva telesa pa je zelo različna. Hrbet je pogostokrat modro do zelene barve, boki so modre, zelene ali zlato rumene barve. Plavuti so načeloma sivo zelene barve z modrikastim odsevom.

Krap je najpomembnejša riba za vzrejo v nižinskih ribnikih. S selekcijo in križanjem so dobili več različnih ras. Povprečna dolžina odraslega krapa je od 25 do 50 cm, teža pa se giblje od 1 do 3 kg. V posebej ugodnih razmerah lahko doseže tudi večjo dolžino in večjo težo. Pri nas je bil nekaj desetletij nazaj ulovljen divjo krap, ki je bil dolg 105 cm in težak kar neverjetnih 22 kg. Zelo veliki se nahajajo tudi v Blejskem jezeru.

Drsti se maja in junija v izjemno plitvi vodi. Samica pusti veliko število iker na vodno rastlinje. Zarod se načeloma izvali po enem tednu. Domovina krapa je vzhodna Azija, razširjen pa je tudi po celi Evropi. Izvzet pa je skrajni sever. Rada ima toplejše in počasi tekoče vode, ki so bogate z drobnim vodnim živalstvom. Načeloma se hrani z talno hrano , kar je povsem značilno za ribe s tipalkami. Pri nas krapa razširjamo predvsem z vlaganjem v ribnike, ki so namenjeni športnim ribičem.

Ta riba je lahko na več načinov zanimiva za športni ribolov. Pri lovu krapa moramo imeti močnejši in bolj kvaliteten pribor. Zapet se močno upira in sili med vodno rastlinje. Loviti ga moramo z nekoliko močnejšo beličarico ali vijačnico. Za to potrebujemo tudi dovolj močno vrvico. Glede vabe nam ne povzroča velikih težav, saj prime na sir, kruh, deževnika, krompir ali koruzo. Ribič mora biti zelo previden, saj riba s hitrimi sunki zelo rada pretrga vrvico. Absolutno je potrebno pred ulovom ribe nakrmiti.

Meso je okusno, vendar ima v sebi malo masti. Največ časa preživi na blatnem dnu, zato ima lahko meso priokus po blatu. To se sicer pred pripravo lahko odpravi, in sicer tako, da ribo slečemo ali pa jo pustimo nekaj časa živo v čisti vodi. To je zelo odporna riba, zato ga lahko ribič živo prinese domov.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook