Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KRAVE NA PAŠNIKU

Krave so na pašniku izjemno svobodne, zato lahko tam opazimo številne vzorce obnašanja. Tudi gibanje na pašniku je bolj naravno kot pa v hlevu. Na prostem krav ne ovirajo ograde, boksi in podobno. Opazovanje živali nam da informacijo o njihovih potrebah. Je pa res, da na pašniku lahko kravam grozijo tudi nevarnosti. Tveganju so nekoliko bolj izpostavljene breje telice in presušene krave. Te pa zato, ker zelo redko dobijo rudninsko krmno mešanico.

Kadar krava premika glavo iz leve proti desni ter nazaj, poje vso travo, ki jo ima na dosegu. Zatem naredi korak naprej in postopek ponovi. Če ji trava ustreza lahko poje 1 kg suhe snovi na uro. To je zelo zanimiv podatek. Kot je že bilo omenjeno moramo krave na paši opazovati. Pozorni moramo biti na barvo in lesket dlake, na polnost vampa in trebuha, izenačenost črede, in obnašanje na paši.

Paša skozi celotno leto je lahko pravi čar. Kakovost trave se čez leto spreminja, na pašniku pa lahko zasledimo tudi grmovje, drevje ter rastline. Taki pašniki niso samo ravni in ne raste samo trava. Je pa res, da mora območje paše poleg kmeta poznati tudi krava. V začetni fazi to pomeni, da jih moramo še bolj spremljati. Živali se morajo navaditi ograje in morajo najti vodo. Vzpostaviti pa je potrebno tudi neko hierarhijo. Če je v skupini veliko krav, težko eno ločimo stran, saj se držijo močno skupaj.

Poznati pa moramo tudi čutila krav, tako bomo njihove potrebe še bolje razumeli. Krava bolje kot človek sliši visoke tone in sliši zvoke, ki jih mi ne. Ljudje pa naj bi bolje od krav določali mesto, kjer naj bi nastali zvoki. Imajo zelo dobre nosove, zato slabo krmo takoj zavohajo. Krmo izbirajo na podlagi vonja. Zelo jim smrdijo iztrebki, zato tega ne prenašajo dobro. Ker okoli svojih iztrebkov ne pojedo krme, tam običajno nastane majhen otoček. Odbija jih tudi vonj po slini.

Krava ima široko vidno polje, saj ima oči bolj ob straneh. Vidi v vse smeri, razen naravnost nazaj ne. Razdaljo pa lahko, kljub dobremu vidnemu polju oceni le za naprej. Kravi se je zato priporočljivo približati iz strani. Umirjeni kravi pa je bolje, da se približamo od strani. Na splošno na daleč vidijo slabše kot ljudje.

Vedeti moramo, da so krave čredne živali. Ko se začne glavna krava pasti, se zatem pričnejo še ostale. To je praksa predvsem na kmetijah mlečnih krav. Skupinsko obnašanje krav je usklajeno z dnevno svetlobo. Če se krave med seboj ližejo to pomeni, da so socialno navezane. Če pa mukajo pa nas želijo opozoriti, da so tukaj.

Vir: HULSEN, J., Č. Praprotnik in F. Marlenn : Kravji znaki. Ljubljana : Kmečki glas

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook