Živinoreja objavil

ZANIMIVOST – KRMA ČEZ LETO TUDI ZA OVCE IN KOZE

Tako ovce kot tudi koze rade jedo raznoliko hrano. Zelena krma je v času vegetacije njihova osnovna hrana. V kolikor ne moremo zagotoviti dovolj hrane moramo dodajati seno in slamo, kozam pa pokladamo še suho listje. Obstaja pa še ena možnost, in sicer, da krmo kar kupimo. Je pa potrebno vedeti, da je ta opcija dražja. Seno pripravljamo v začetku junija. Zelo je priporočljivo, da seno vsebuje čim manj trdih vejic ali stebel.

Preden seno pospravimo ga moramo tudi ustrezno posušiti. Če tega ne storimo lahko začne vreti ali celo plesneti. Takšno seno nikakor ne smemo dati živalim. Kosimo in pospravljamo seno takrat, ko je lepo vreme. Travnik mora biti negovan, pobranan in brez krtin. Seno sušimo približno tri dni, vsak dan pa ga moramo enkrat obrniti. Včasih so to počeli ročno, danes pa imamo na voljo dovolj kmetijske mehanizacije, da z njimi opravimo to delo.

Kot je že bilo omenjeno lahko seno zbaliramo ali ga po klasični metodi pospravimo. Priporočljivo je, da ga zbaliramo, pri čemer pa ga ne smemo preveč stisniti. Bale skladiščimo na lesenih tleh in zračnimi stenami.

Pokvarjeno seno prepoznamo po močnem zatohlem vonju. Takega sena ne smemo dajati živalim. Ovce pa nasploh ne marajo starega sena. V kolikor kupimo seno od drugega kmeta, se zna zgoditi, da to krmo živali od začetka zavračajo. To pa zato, ker je niso navajene in imajo morda drugačen okus. Vendar se sčasoma na drug okus tudi navadijo.

Pripravimo pa lahko tudi silažo, kar pomeni, da napol suho travo zbaliramo. Skladišče v gospodarskih poslopjih ni potrebno. Alternativa je torej v silaži. V tej situaciji trava ni mlada, kosimo pa jo v enakem obdobju kot za seno. Ko pridejo živali ven iz hleva se morajo na novo okolje in hrano znova privajati. Trava, ki jo jedo je bogata z hranljivimi snovmi.

Pri krmi so koze veliko bolj izbirčne kot ovce, kar je zelo zanimivo. Se pa koze zadovoljijo tudi, če dobijo skromno krmo. Majhni kozlički pa se od matere učijo kaj smejo in kako morajo jesti. Ovce in koze morajo imeti na voljo dovolj mineralov in snovi. Posoda z lizalnim kamnom je zelo dobra metoda. Včasih lahko pomanjkanje kalcija, selena, magnezija in joda pripelje tudi do nastanka raznih bolezni.

Vir : FREITH, B in J. Vejnovič : Ovce in koze. Ljubljana, Kmečki glas : 2010

2

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook