Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – KRMNI GRAH

Krmni grah je enoletna metuljnica. Steblo te lahko zraste v dolžino tudi en meter. Največkrat ga sejemo v mešanicah in sicer najpogosteje z žiti, ki mu dajejo dobro oporo. Listi so parnopernati s širokimi jajčastimi listi. Listi se končujejo z viticami. Pri tej sorti graha je cela rastlina pokrita z voščeno prevleko. Plod je strok s 3 do 10 okroglimi semeni, ki pa so sivkasto zelene barve. Teža semena niha med 80 do 400 g. Če želimo pridelati zeleno krmo, pridejo v poštev samo drobnozrnate forme. Debelejše ko je seme, toliko zahtevnejše je za toplejše podnebje in boljša tla. Za kalitev pa potrebuje zadostno količino vlage.

Je zelo odporen in se dobro bojuje z nizkimi temperaturami. Zelo pa je občutljiv na menjavanje zmrzovanja in otoplitve. Najbolje uspeva na srednje težkih, rahlih, toplih tleh ter na tleh, kjer je dovolj humusa in kalcija. Kot monokultura je zelo občutljiv.

Sejemo ga v enakih mešanicah z žiti kot grašico. Zelo se priporoča mešanico z žiti, v kateri pa naj bo 50 % grašice in 50 % krmnega graha. Za košnjo pa dozori nekoliko kasneje kot grašica. Zaradi tega, ker ima široko listje brez dlačic, ga živina raje je kot pa grašico.

 

 

Vir: KOROŠEC,J. : Pridelovanje krme. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 1989

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook