Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – KUKAVIČJA LUČKA, MOČVIRSKA LOGARICA IN NAVADNA ČRNOGLAVKA

Kukavičja lučka razvije debelo koreniko, iz katere požene do 60 cm visoko korenčasto steblo. Velikokrat je ob kolencih temnejše rdečkaste barve. Steblo, ki se razraste je grobo, trdo in votlo. Ima hrapave liste, ki so ozki, priostreni in tudi celorobi. Listi, ki so pritlični so lopatičaste oblike. Čašna cev je zaključena z petimi zobci. Zelena plodnica ima 5 vratov. Njeno rastišče je na vlažnih travnikih. Uspeva junija in julija. Glede uporabe jo razvrščamo med travniške plevele, ker zatira travo. Njeno steblo je trdo in poraščeno in je za živino nekoristno. Vse bolj pa je priljubljena med vrtnarji. Do danes so vzgojili številne vrste. Skupna lastnost vseh pa je zgoščena rast. Nekateri na travnikih zasadijo divjo vrsto, saj njeni cvetovi ustvarjajo podobo naravnega travnika.

Močvirska logarica vse večkrat krasi puste spomladanske travnike. Ima podzemno čebulico, iz katere zrastejo cca 20 cm visoko pokončno steblo. Uspeva na vlažnih travnikih in barju. Cveti marca ali aprila in hitro odcveti. Pri nas je to zavarovana rastlina. Poskrbeti moramo, da popolnoma ne izgine. V trgovini se lahko kupi čebulnice, ki so bile vzgojene v tujini. Te lahko jeseno posadimo na vlažen in senčen prostor. Čebulnice so zelo občutljive, zato je priporočljivo, da se jih zavaruje s tanko voščeno plastjo. Čebulnice sadimo 10 cm globoko, razdalja med njimi pa naj bo od 5 do 10 cm.

Navadna črnoglavka se vleče po tleh z nadzemnimi pritlikami. Cvetne poganjke dviguje 10 do 30 cm visoko. Redki listi segajo do socvetja. Posamezen cvet je dolg 1 cm. Raste na vlažnih travnikih in pašnikih. Možno pa jo je najti tudi ob cestnih poteh ali njivah. Cveti od junija do septembra. Kmetom na polju ne povzroča težav, saj se jih lahko zelo preprosto znebijo. Nad njo pa ni navdušena živina. Ima nekoliko manj listov, stebla pa so trda. Rastlino dobro poznajo ljudski zdravilci. Načeloma naj bi lajšala bolečine v grlu, nižala telesno temperaturo in zdravila pljučne bolezni.

VIR : STRGAR SATLER, B. 1.izdaja. Ljubljana : Založba Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook