Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – LASTNOSTI IN SESTAVA JABOLČNEGA KISA

V primerjavi z ostalimi kisi ima jabolčni veliko prednosti. Ravno prav zrel kis ima lahko izjemno dobro aromo in dober okus. V sebi ima kar nekaj za telo zelo pomembnih snovi, zato ga tudi največ uporabljamo. Krepi našo odpornost in nam lajša bolečine, ki so povezane z preveč natrpanim življenjem kakršnega ima danes vedno več ljudi. Pospeši nam tudi okrevanje, depresivnim pa lahko vrača tudi voljo in smisel za življenje.

V sebi ima torej vse za zdravje pomembne snovi, katere imajo jabolka. To so minerali, mikroelementi, pektin, vitamini ter nekaj snovi nastalih pri ocetnokislinskem vrenju. Vsebuje tudi natrij, kalcij, kalij, magnezij, fosfor…

Ima pa tudi organske kisline, med katere zagotovo sodijo tudi mlečna kislina, citronska in propionska kislina. Vendar pa moramo paziti, da teh snovi ne zaužijemo preveč, ker nam lahko v nasprotnem primeru povzročijo tudi neprijetne težave.

Uživanje jabolčnega kisa v obliki raznih pripravkov nam pospešuje prebavo, pomaga tudi pri presnovi, preprečuje prehitro staranje in še bi lahko naštevali, saj ima tudi v taki obliki izjemno veliko dobrih lastnosti. Navedenih je bilo kar nekaj razlogov zakaj kis sploh uporabljati vsak dan. Je pa res, da to ni neko čudežno zdravilo, ki bi rešilo vse probleme. Ni sredstva , ki bi na vse ljudi vplivalo enako. Pri vsakemu človeku je malo drugače, zato naj vsak sam poskusi kis in bo videl kaj in kako mu pomaga. Kis lahko uporabljamo za različne namene v različnih oblikah. Poskusimo uvesti kis v vsakdanjo prehrano.

Vir: ANGERER,T., ANGERER,A in B. Sumrak : Jabolčni kis. Ljubljana : Auera press, 1998

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook