Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – LEGA, PRST IN SAJENJE VRTNIC

Vrtnice glede rastišča niso preveč zahtevne. Pomembno je le, da dobiva dovolj sonca. Ustrezajo jim srednje težka ilovnata tla, ki zadržujejo vlago in je dobro prepustna. V kolikor imamo težko prst, jo moramo zrahljati in ji dodati dovolj šote in komposta. Na istem prostoru lahko vrtnice ostanejo dolgo časa. Zato je zelo pomembno, da jim pripravimo dobro in kvalitetno podlago. Prst prekopljemo približno dva meseca preden jih sadimo.

V koliko zasajamo vrtnice na novo so priprave nujno potrebne. Novih vrtnic ne smemo saditi na mesto, kjer so prej že rastle druge vrtnice. To je zelo pomembno pravilo. Taka tla so običajno že utrujena in izčrpana. Prst je potrebno zamenjati ali pa jo sterilizirati. To pa ni ravno enostavno.

Najbolj primeren mesec za sajenje je november. Če pa vrtnice vzgojimo v posodah, pa jih lahko sadimo skoraj kadarkoli. Ko sadiko odvijemo jo moramo najprej pregledati. Morebitne bolne ali poškodovane dele odrežemo. Če vidimo, da so sadike izsušene jih damo za nekaj ur v posodo z vodo.

Kolikšna naj bo razdalja med vrtnicami je odvisno od velikosti le teh in od načina rasti sorte. Načelom je vmesna razdalja približno 60 cm. Saditveno prst moramo nanašati iz polovice vrtne zemlje in polovice šote. Dodajamo lahko tudi posebno gnojilo.

Vedeti pa moramo, da bodo tudi vrtnice potrebovale nego, ko se vrastejo. Po obrezovanju je potrebno okrog vsake rastline potresti posebno gnojilo, ki je namenjen za vrtnice. Po mesecu juliju pa vrtnic ne smemo več gnojiti, saj to ni dovoljeno. Aprila je priporočljivo zemljo z vrtnicami mulčiti. To pa pomeni, da potresemo plast organske snovi. Prav ta plast je tista, ki duši plevel, zadržuje vlago in vzdržuje enakomerno temperaturo tal. najbolj primeren je hlevski gnoj, saj ta vsebuje veliko hranil, ki jih potrebujejo vrtnice. Ne smemo pa pozabiti tudi na to, da lahko uporabimo tudi kompost.

Kot vidimo nam lahko vrtnice izjemno polepšajo našo pokrajino, predvsem pa okolico hiš. Potrebno je, da jim v vsakem letnem času posvetimo nekaj pozornosti. Prednost te rastline je, da ni preveč zahtevna glede tal, tako, da lahko raste praktično povsod.

 

Vir: GIBSON,M. et.al. Vrtnice. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1993

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook