Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – LIPAN- RIBA

Telo ribe Lipan je podolgovato in ploščato ima pa tudi kar dosti vzbočen hrbet. Njeno telo je sorazmerno majhne velikosti. V ustih so drobni, vendar dobro razviti zobje. Hrbet je rjavkaste ali pa zelenkaste barve. Trebuh pa je belkaste barve. Po sprednjem delu telesa se nahajajo drobne oglate črne pege. Za to ribo je nasploh značilna dolga in visoka hrbtna plavut. Zraste tudi do 50 cm, njena največja teža pa je 1,5 kg.

Lipan je kot spomladanska drstnica. Drsti se namreč od druge polovice marca pa tja do konca maja. Čas tega je v veliki meri odvisen od temperature vode. Drsti se namreč skupinsko v hitri in nizki vodi. Samica je precej bolj plodna kot pa kot pa postrv. To vrsto rib pa zelo uspešno razmnožujejo tudi v ribogojnicah. V današnjem času pa je zelo moderna tudi tehnologija vzreje mladic.

Lipan naseljuje tekoče vode srednje in tudi severne Evrope, od južne Anglije in večjega dela Francije do visokega severa. V Sloveniji so to ribo malo po drugi svetovni vojni dali v nekatere kraške vode, kjer pa jih prej ni bilo. Naseljuje se na tistih območjih vode, kjer je življenjski prostor sproščen in kjer so tokovi umirjeni.

To je najbolj priljubljena riba za ulov z umetno muho. Je zelo previdna in borbena riba in prav zaradi tega je tudi zelo cenjena. Če jo želimo ujeti v vodi, moramo imeti za to izjemno dober občutek, zaradi občutljivejšega gobčka pa je potrebna mehkejša bolj prožna muharica.

Hrano pobira navpično, v čemer pa se tudi razlikuje od postrvi, ki hrano lovijo tudi nekoliko v stran. Ribič mora Lipanu pravilno ponuditi hrano, da jo ta sploh opazi. Ponuditi mu jo moramo vsaj 30 do 50 cm pred njim in čim bolj v osi njegovega telesa.

Vedno bolj postaja pomembna kot prvovrstna riba za muharjenje. Pogoji za razmnoževanje so izjemno dobri. Njena biološka produktivnost je veliko večja. Ta riba ima v sebi zelo kakovostno meso, ki pa je zelo občutljivo. V poletnem času ima v sebi nekoliko več maščobe, vendar ima le ta v sebi veliko hranljivih snovi.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook