Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – LOVOR

Lovor je trajnica, ki naravno raste v Mali Aziji in na Balkanu, razširjen pa je po celem Mediteranu. Večina rastlin iz družine lovorjevk je strupenih, le nekaj pa užitnih in le pravi lovor je dragocena zdravilna začimba.

Pravi lovor prepoznamo po plemeniti aromi. V eteričnem olju lovorja se nahajajo cineol, evgenol, metilevgenol, linalol in geraniol, ki skupaj tvorijo prepoznavno in edinstveno aromo.

Kako deluje lovor?

Lovor je mnogostranska začimba, katere eterično olje vsebuje številne dobrodejne učinkovine. Čreslovine spodbujajo prebavo in apetit, linalol in cineol podpirata delovanje presnove možganov in pomagata pri motnjah koncentracije. Cineol med drugim pomaga tudi pri preobremenjenosti, zato za lovor velja, da je prava začimba za tiste, ki imajo zahtevno intelektualno delo.

Lovorovo olje je eno izmed redkih, za katere je dobro, da pred prvo uporabo odleži vsaj leto dni. Delovanje lovorja je tako vsestransko, da je težko sistematizirati vsa področja delovanja, na katerih so ga preizkušali.

V tradicionalni rabi najdemo lovor pri zdravljenju revmatizma, bolečin v ušesih (primanjkljaj ledvic), za spodbujanje potenja, redčenje bronhialne sluzi, lajšanje izkašljevanja, lajšanje vnetja grla ipd.  Pri vseh teh težavah lovor deluje s snovmi, ki so obenem protivnetne, protiglivične in antiseptične. V teh primerih je najbolj razširjena uporaba lovorja v obliki eteričnega olja. Masaža s tem oljem pomaga pri akutnih revmatičnih napadih, ohromitvi in odrevenelosti sklepov ter pri težavah s kožo, ki so povezane z glivicami in vnetnimi stanji.

Lovor naj bi krepil intuicijo, spodbujal samoiniciativnost, pronicljivost in pogum, ki je potreben za ustvarjanje.

Prebava
Učinkovine v lovorju delujejo proti prebavnim motnjam in krčem.

Krepitev zdravja
Alkoholni izvleček lovorovih listov deluje antioksidativno.

Zaviranje patogenih bakterij
Lovor deluje antibiotično, zavira bakterije in glivice ter je odličen čistilec hrane in telesa. Sveta Hildegarda ga je priporočala za čiščenje želodca.

Lepota
Posušeni in zmleti lovorovi lističi in njegovi plodovi, pomešani z medom, odpravljajo starostne pege.
Lovorovo olje kot dodatek zeliščnim kremam zavira vnetja in čisti kožo.
Izvleček iz listov lovorja deluje tudi proti prhljaju.

Drugo
Plodovi lovorja, ki se sicer uporabljajo manj pogosto, delujejo proti driski n spodbujaj prekrvavitev v medenici in maternici, zato lahko, če jih uživamo v večjih količinah, izzovejo menstruacijo in splav.

Sodobna znanost o lovoru
  • Protivnetni in protiglivični učinek lovorovega olja je primerljiv z nekaterimi znanimi analgetiki in nesteroidnimi sintetičnimi zdravili.
  • Cineol v lovoru močno učinkuje proti bakterijam, ki se lahko razmnožijo v hrani
  • Lovor je dober konzervans hrane.
  • Lovorovo olje deluje proti krčem, bolečinam in zgoščevanju krvi. V aromaterapiji ga uporabljajo pri izčrpanosti, težavah s spominom, depresiji.
  • Naravni fungicid.
  • Insekticid, kjer se skladišči moka, saj zatira rjavega in malega mokarja.
  • Če damo lovorove liste v moko ali suho sadje, preprečujemo razvoj moljev in črvov.
  • Lovor zmanjšuje resorpcijo sladkorja in alkohola v kri, odvaja vodo, deluje proti revmi, ugodno vpliva na srce, znižuje krvni pritisk ter pomaga pri peptičnih razjedah želodca in dvanajstnika.

Nevarnosti pri uporabi

Zaradi abortivnih lastnosti se odsvetuje uporaba lovorja med nosečnostjo.

 

VIR : http://www.mojezdravje.net/lovor/

ZANIMIVOST – LOVOR

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook