Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – LUCERNA

Že nekoč je bila ta rastlina življenjskega pomena, danes jo gojijo tudi za zeleno gnojilo ali pa kot hranljivo zelenjavo. Cvetovi Lucerne so lahko prava vaba za čebele. Gojimo jo kot trajnico, ki ima kratko življenjsko dobo. Dobro prenese sušo in uspeva skoraj na vsakih tleh, kar nam pove, da glede tal ni zahtevna. Sejemo jo spomladi ali od poznega poletja naprej. Če pa imamo namen Lucerno gojiti kot trajnico, jo moramo razredčiti na razdaljo 25 cm, da jih lahko kasneje primemo tudi z roko. Po cvetenju jo porežemo.

Spomladi z vrtnimi vilami prekopljemo gredo in odstranimo iz nje vse rastline.  Gredo na vsake dve do tri leta malo prenovimo. Dokler je rastlina še majhna jo moramo vseskozi pleti.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- sejemo na prosto
  • POLETJE- porežemo mlade poganjke
  • JESEN- sejemo v zaprt prostor

 

V kolikor imamo željo pobirati pridelke tudi pozimi, moramo semena posaditi od poznega poletja do pozimi pod prenosno gredo ali ustrezno ponjavo. Lucerno za rezanje lahko gojimo v posodah. Posadimo jo v kompost z dodatkom ilovice in vse skupaj postavimo na svetlo. Pridelek lahko pobiramo že nekaj tednov po sajenju, ko zraste nekaj cm. Pridelek lahko pobiramo tudi ves čas, če ga sproti režemo.

Veliko težav pa lahko tudi tej zelenjavi povzročijo razne bolezni in škodljivci. Med njimi najbolj izstopajo«kunci«. V tej zelenjavi se nabira tudi ogromno fosforja, železa, kalija in magnezija.

Ima pa tudi mnoge zdravilne učinke. Poparek iz mladih listov krepi življenjsko moč, povečuje tek in hkrati omogoča pridobivanje teže. Prav mladi poganjki so zelo bogati z rudninami in vitaminom B. Semena pa znižujejo raven holesterola v krvi. Sveže poganjke lahko jemo surove v solati ali pa jih na hitro pokuhamo.

VIR : BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook