Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – MANDELJ

Za mandelj lahko rečemo, da izvira iz srednje Azije. Načeloma ga gojijo v toplejših območjih, največkrat kot okrasno drevo. Zanimiv je podatek, da imamo pri nas posajenih več kot milijon dreves. Mandlje so poznali že v kameni dobi, kar nam pove, da ga ljudje poznajo že od nekdaj. Ta sadež je zagotovo najstarejši kultiviran sadež v celotni naši civilizaciji. Pripadajo družini vrtnic. Drevo zraste tudi do višine 8 metrov. Je pa zelo občutljivo na zmrzal.

V glavnem ločimo plod sladkega mandlja in plod grenkega mandlja. Iz sladkega lahko delamo sladko testo ali naredimo kruh. Grenek pa je strupen, če pa ga skuhamo ali spečemo, potem ni več strupen. Iz jedrc pa je možno pridobivati olje, ki ga lahko uporabljajo tudi v medicini. To olje je znano po tem, da je blago in, da na koži deluje vlažilno. Odpravlja pa tudi suhost pljuč in dihal. Lahko pa ga uporabimo tudi pri raznih masažah. Na koži nam naredi film in se počasi in enakomerno vpija.

Mandljev plod vsebuje od 6 do 8 % vode, poleg vode pa vsebuje še beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, celulozo in rudninske snovi. V sebi ima ta sadež tudi veliko vitamina B3. Pozitivno pomaga pri šumenju v ušesih, zgagi, odvečni kislini, nevralgijam, želodčnim in črevesnim boleznim… Številni zdravniki priporočajo uživanje naravnih mandljev. Še posebej pa jih priporoča Kitajska medicina, z namenom, da nam krepijo pljuča.

Mandlje oberemo takrat, ko so popolnoma zreli. Takrat jim tudi poči lupina in začnejo sami padati iz drevesa. Preden jih shranimo jih oluščimo in dobro posušimo. Najbolje je, če jih hranimo pri temperaturi od 8 do 10 stopinj celzija. Prostor v katerem skladiščimo mora biti urejen in imeti mora možnost prezračitve.

Priporočljivo je mandlje pred uživanjem namočiti. S tem gredo ven morebitne škodljive snovi. Na tržišču danes obstajajo tudi blanširani mandlji, vendar so ti manj kakovostni, saj so tudi bolj grobo obdelani. Večina mandljev, ki jih ponujajo naše trgovine so izdelani v ZDA, kjer jih pridelujejo v velikih količinah. Tam jim dodajajo razne kemikalije, saj je njihov namen le kako čim več zaslužiti. Tudi z letali škropijo drevesa z raznimi pripravki. Namen tega je, da bi vse istočasno dozorele. Mandlje oprašujejo čebele, ki jih v ZDA uvažajo iz vseh držav. Uvožene čebele pa lahko prinesejo s seboj tudi številne bolezni in okužbe.

Vir: MIHAJLOVIĆ, B., M. KUNEJ in M. BREGAR : Zdravljenje s sadjem in zelenjavo. Založba Kmečki glas, 1997

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook