Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – MANIOK

Maniok je ena izmed najpomembnejših kulturnih rastlin na območju z vlažnim tropskim podnebjem. Gojili so jo že pred letom 2500 pred našim štetjem. Žal prednika te rastline ne poznamo. V svetu se vsako leto pridela okoli 62 milijonov ton manioka. Predvsem ga pridelujejo v zahodni Afriki.

Ti gomolji vsebujejo strupeno vsebino, ki pa jo odstranimo s kuhanjem. Vsebuje torej strupen mleček. Maniok je visok in močno razvejan. Njegova stebla s časom olesenijo. Odebeljeni gomolji lahko tehtajo tudi 10 kg, kar je zelo veliko. V glavnem poznamo dve skupini manioka. Beli gomolji so sladki in mehki, rumeni gomolji, ki pa so grenki in jih gojijo predvsem kot zelenjavo.

Odrasle rastline odrežemo 15 do 30 cm dolge potaknjence in jih nato posadimo na razdaljo 1 metra. Največji pridelek dobimo če potaknjence posadimo pokončno. Potaknjence sadimo takoj, ko prične deževati. Najbolje ta rastlina uspeva na območjih, na katerih po deževnemu vremenu sledi suho. Prst, kjer raste ta rastlina mora biti globoka in odcedna. Ne prenese zastajanja vode v zemlji. Pred saditvijo gomoljev moramo zemljo dobro prekopati in zadosti pognojiti.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- pred sajenjem gredo pognojimo z organsko snovjo.
  • POLETJE- na začetku deževnega obdobja posadimo potaknjence.
  • JESEN- plevemo.
  • ZIMA- ko pridelek dozori ga poberemo.

Kjer so hladnejši predeli lahko to rastlino gojimo tudi v ogrevanem rastlinjaku, kjer pa jo moramo tudi v obdobju rasti zelo dobro zalivati. Gomolje lahko poberemo 8 mesecev ali pa dve leti po sajenju. Vse je odvisno od sorte in kraja. Poberemo jih takrat, ko rastline odcvetijo. Izpuliti moramo vso rastlino, paziti pa moramo pri gomoljih. Izkopan gomolj moramo porabiti v petih dneh.

To rastlino pa lahko ogrožajo tudi razne bolezni ali škodljivci. Precej škode lahko ji naredijo bele mušice in glivice. Ponekod iz nje  pridobivajo škrob za izdelavo posebnih lesenih plošč, tkanin ali lepil. Zelo pomembno pa je, da vemo, da ta rastlina vsebuje strupen mleček, zato ga moramo pred uporabo temeljito pripraviti.

 

VIR : BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook