Perutninarstvo objavil

ZANIMIVOST – MLEKO OVC KOZ IN OSTALIH ŽIVALI

Kozje ter kravje mleko si je po sestavi veliko bolj podobno, kot ovčje in kozje mleko. Tisti, ki so alergični na kravje mleko ne smejo piti tudi kozjega mleka. Res je, da so proizvodi iz mleka pri ovcah in kozah zelo zdravi, nekateri pravijo, da so celo boljši kot proizvodi iz kravjega mleka. Kozje mleko ima dvakrat toliko vitamina A in trikrat več vitamina D kot pa kravje mleko, kar je zelo zanimiv podatek.

Ovčje mleko je bogato z maščobo, proteini ter laktozo. Ovca lahko daje isto količino sira kot koza, kljub temu, da da tretjino manj mleka. Ko gre proti koncu molže ima to mleko višjo vsebnost maščobe. Od krme ni odvisna vsebnost beljakovin v mleku.

Mleko, ki je namenjeno prodaji, se mora redno pregledovati s strani ustreznih organov. Povzročitelji bolezni, kot so salmonele, stafilokoki v mleku ne smejo biti prisotni. Kontrolor mora poleg tega določiti tudi število celic v mleku.

V kolikor imamo samo nekaj živali molžo opravimo ročno, ker je tako hitreje.manjše število. Za večje količine živali pa je priporočljivo imeti molzni stroj. Kdaj kupiti molzni stroj se lahko odloči vsak kmet po svoje. Nekateri že pri dvajsetih govedih kupijo stroj, nekateri pa pač ne.

Pravilne ročne molže pa se moramo tudi naučiti. Seska ne smemo zagrabiti in samo vleči navzdol. Uporabiti moramo kar celo pest, ko seske ritmično stiskamo. S palcem in kazalcem moramo stisniti zgornji del seska, z ostalimi tremi prsti pa stisnemo sesek od zgoraj navzdol. Tako mleko steče iz seska. Pritisk popustimo in tako mleko lahko ponovno priteče v seskove kanale. Nekateri bolj izkušeni molzači molzejo oba vima hkrati. Za to potrebujejo kar nekaj spretnosti in prakse. Izjemno pomembno pa je, da sta obe polovici vimena enakomerno izmolzeni.

Vir : FREITH, B in J. Vejnovič : Ovce in koze. Ljubljana, Kmečki glas : 2010

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook