Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – MRENA

To je riba, ki je predvsem med športnimi ribiči zelo priljubljena, predvsem zaradi izredne borbenosti. Glede na to, da je stalna riba jo lovimo skoraj na dnu. Je pa res, da za lov potrebujemo močnejši in bolj kvaliteten pribor. Potrebna je močnejša vrvica, zato, ker se pri talnem ribolovu obtežilnik in vaba zelo rada zatakneta v vodne ovire. Načeloma mreno lovimo na sir, saj pravijo, da je to najboljša vaba. Zelo dobro ima razvit vonj in okus. Za njihovo pripravo poleg sira ribiči radi uporabljajo tudi različne maščobe. Primejo zelo močno in se pogosto kar same ujamejo. Zapeta se zelo dobro upira ter sili med skale ali druge razne ovire. Meso mrene je zelo okusno. Dobro je upoštevati nasvet, da iz večjih rib potegnemo debelo kožo. Če nismo dovolj pazljivi, lahko plen zelo hitro izgubimo. Ikre so neužitne in so v času drsti celo strupene.

Njeno telo je podolgovato in valjasto. Ima izjemno močan sprednji del hrbta. Spodnji del trebuha pa je skoraj vodoraven. Ustna reža je podstojna , z mesnatimi ustnicami. Hrbet je rjavo zelena barve. Vse plavuti pa so zelenkasto sive barve z blagim rdečkastim odsevom. Zraste lahko do dolžine 90 cm, njena teža pa se lahko povzpne tudi nad 4 kg.

Drsti se od maja pa vse do julija. Na drst gre v toku v jatah. Samec lahko dobi vpadljiv drstni izpuščaj.

Naseljuje tekoče vode srednje Evrope, severne Francije, zahodne Nemčije, vse do Črnega morja. Rada ima hitro vodo s prodnatim dnom. Gre se za talno ribo, katera živi družno in se za hrano rada tudi seli. Pozimi odplava v globje in mirnejše vode.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook