Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – MRTVA KOPRIVA, IVANJŠČICA IN VOLČJI BOB

MRTVA KOPRIVA

Je cenjena pokrovna trajnica za sončne in nekoliko manj sončne lege. Znane so po lepih listih in zanimivih cvetovih. Razširjenih je okoli 50 vrst enoletnic in trajnic. Rastejo v vlažnih gozdovih pa tudi na suhih območjih Evrope, Azije in severne Afrike. Uspevajo torej v vlažnih, vendar odcednih tleh. Večinoma rastejo kot plevel, le nekatere pa gojimo za okrasen namen. Slabo prenašajo zimsko mokroto. Rumena mrtva kopriva je razširjena v Evropi in Aziji. Je delno vednozelena trajnica. Moramo omeniti, da je to izjemno trpežna rastlina, ki se izjemno dobro razraste pod velikimi drevesi, kljub temu, da je tam veliko korenin. Uspeva skorajda na vsakem območju, ne mara pa preveč zbite zemlje in močne pripeke kadar je zelo vroče. V vrtove ne sadimo vseh sort te rastline, najpogosteje sadimo Varigatum in Hermans Pride. Obe sorti imata zelene liste z vpadljivimi belimi lisami. Nekateri mrtvo koprivo uporabljajo za prekrivanje površin namesto ostalih materialov. Razširja se po trikotno jajčastih zelenih listih, kar je zelo zanimivo. Cveti poleti, razraste pa se lahko do 25 cm, lahko pa tudi več.

IVANJŠČICA

So zelo priljubljene in hkrati nezahtevne trajnice, ki jih največkrat gojimo zaradi tega, ker imajo lep in privlačen videz. Uspeva okoli 25 vrst enoletnic in trajnic. Rastejo po Evropi in severni Aziji. Najbolje pa uspevajo na sončnih območjih in v rodovitni, a hkrati odcedni zemlji. Ima temnozelene liste, ki so hrapavi in nazobčeni. Njeni cvetovi so lahko enostavni ali pa vrstnati. Uporabljajo jo tudi kot rezano cvetje, saj v vazi zelo lepo in dolgo obstane. Višje rastoče pa potrebujejo tudi oporo. V vrtovih rastejo večinoma križanci ivanjščice. Prav te pa spadajo med zelo lepe belo cvetoče poletne trajnice.

VOLČJI BOB

Spada med najbolj razkošne trajnice na cvetličnih gredah. Njegova socvetja zaznamujejo pričetek poletja. V naravi je trenutno razširjenih okoli 200 vrst enoletnic, dvoletnic, trajnic in grmov. Predvsem rastejo v Ameriki in severni Afriki. Rastejo na suhih rastiščih, po travnikih in med skalami. Obožujejo bogata in odcedna tla. paziti moramo, da se med cvetenjem tla ne izsušijo. Visoke sorte potrebujejo tudi oporo. Ko rastlina odcveti jih je pametno skoraj do tal porezati, saj bodo na tak način lahko pognale mlade poganjke. V vrtovih gojimo predvsem križance, katere je pred leti raziskoval in kombiniral Anglež. Do danes se je ohranilo le malo njegovih kombinacij.

Vir: STRGAR,S : Sto trajnic na Slovenskem. 1.izdaja. Ljubljana : Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook