Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – NAVADNA MARJETICA IN NAVADNA SMETLIKA IN TAVŽENTROŽA

Navadna marjetica ima koreniko, ki je kratka. Iz nje se razraščajo koreninice bele barve. Z njimi je zasidrana v tleh. Listi so pritlični in jajčaste oblike. 15 cm so visoka stebla, ki se dvigujejo nad listi. Dvospolni so rumeni-notranji cvetovi, zunanji pa so ženski in so bele rožnate barve.

Uspevajo na pašniikih, jasah in gozdnih robovih. Cveti od marca do novembra. Marjetica je rastlina, ki je zelo priljubljena vrtovih, malo manj p a na travnikih, saj jo tam pojedo edino konji in ovce. Je pritlične rasti. Njene liste lahko uporabljamo v solatah ali zelenjavnih prikuhah. Ti listi so grenkega in kislega okusa. Za kuhanje pa lahko uporabimo mlade in nežne liste. Dobro jo poznajo tudi ljudski zdravilci, saj z njo zdravijo številne poškodbe in bolezni. Sok stiskajo iz celih rastlin. Iz cvetov se dobi čaje, obliže pa dobimo iz svežih listov.

Navadna smletika je grmiček, ki je lahko velik tudi samo 5 cm. Torej gre za majhen grmiček. Koliko se razraste je odvisno od tega kdaj se razvije. Močnejše so jesenske, šibkejše so poletne. Listi so okrogli in brez peclja. Na koncu so nazobčeni. Uspeva na robovih ob gozdu in na nižinskih travnikih. Cveti od junij do septembra. Poznamo 130 vrst smetlik med seboj jih težko razlikujemo. Imele naj bi tudi zdravilne učinke. Njeni pripravki znižujejo vnetje prebavnega traku in tudi dihal. Najbolj pa je znana, da se jo uporabi kot sredstvo za izpiranje obolelih oči. Živinorejci je ne marajo, saj je polzajedalka, ki v večji meri zajeda trave. Posledično se lahko živina s tem zastrupi.

Iz korenine Tavžentrože poženo štirirobno steblo v višini 20 do 30 cm. Razveji se šele proti vrhu. Listi so jajčasti, občutljivi cvetovi se odprejo le pri najtoplejšem delu dneva. V primeru slabega vremena ostanejo zaprti. Uspeva na pustih travnikih in med grmovjem. Cveti od junija do avgusta. Zelo dobro pa jo poznajo tudi zdravilci. Čaj, ki ga dobimo iz posušenih rastlin se uporablja pri bledičnosti, slabokrvnosti ali povišani telesni temperaturi. Tavžentroža je tudi del pripravka, ki pomiri pekočo zgago in prebavne motnje. Ta pripravek dosti ljudi spije tudi večkrat na dan. Med živinorejci ni priljubljena rastlina, saj pri njih to velja za plevel.

VIR : STRGAR SATLER, B. 1.izdaja. Ljubljana : Založba Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook