Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – NAVADNI JAGODNJAK, NAVADEN KAČJI JEZIK IN NAVADNI KOREN

Listi navadnega jagodnjaka poženejo zgodaj spomladi iz kratke, a krepke korenine. Listi so bleščeči in dlakavi na obeh straneh. Sestavljeni so iz jajčasto podolgovatih listov. Plod je zgolj na videz podoben jagodi. V resnici je to močno in omesenelo cvetišče. Uspeva na jasah, travnatih pobočjih in sončnih gozdnih robovih. Njen čas cvetenja je od aprila do junija, lahko pa tudi še v jeseni. Zelo dobro je poznan pri zdravilcih. Uporabi se lahko kar celo rastlino. Mučne napade so nekateri zdravili tako, da so jedli zgolj sladke jagode. Jagode, ki so okusne svetujemo bolnikom, ki imajo slabo kri in ljudem z ledvičnimi težavami. Listi veljajo kot nadomestek za pravi čaj.

Iz korenine kačjega jezika vsako leto zraste samo en list, zato mu še danes nekateri pravijo enolist. Ime kačji jezik prikazuje njegovo podobo. List je dolg od 5 do 30 cm. Sestavljen je iz jalovega in trosonosnega dela. Iz trosov se razvije gomoljčkasta predkal. Moške in ženske spolne organe nosi predkal. Uspeva na ilovnatih travnikih. Trosi od maja do julija. Ni uporabna za krmo in počasi izgineva iz travnikov. Obstoj te praprosti smo naredili z izsuševanjem vlažnih travnikov.

Navadni koren se razrašča 30 do 100 cm visoko, dlakavo in votlo steblo. Že na daleč ga zaključuje veliko belo kobulasto socvetje. Sredi njega se pojavi črnordeč cvet. Stebelni listi so sestavljeni iz usnjatih lističev. Uspeva na suhih in vlažnih livadah, poljih, travnikih… . Cveti od junija do septembra. Zdravilci jo poznajo kot sredstvo, ki vpliva na izločanje seča in pomirjajo napenjanje.

VIR : STRGAR SATLER, B. 1.izdaja. Ljubljana : Založba Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook